Apa – Importanța consumului și rolurile ei in organism

Apa este esențială pentru supraviețuire. Organismul uman conține o mare cantitate de apă, care se află într-o continuă mișcare între compartimentele intracelulare și extracelulare, asigurând desfășurarea proceselor necesare supraviețuirii.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci dimineața – BEA APĂ !

Apa
Apa- Elixirul vieții!

Procentul de apă din organism variază între 50-70%, variind în funcţie de cantitatea de grăsime acumulată, sex şi vârstă. Adultul cu o greutate optimă are aproximativ 70% apă, iar persoanele obeze – 40-50%.

Apa din organism
Apa din organism

De unde provine apa?

Sursele de apă ale organismului sunt:

 din lichide: consumul zilnic de apă şi de alte lichide este de 1200-1500 ml;

 -apa din alimente: alimentele conțin proporții variabile de apă; cantitatea de apă adusă zilnic de acestea este de aproximativ 700-1000 ml;

-apa formată de către organismul însuși: procesele de oxidare au ca produs final apa metabolică, a cărei cantitate este de 200-300 ml/zi.

În mod fiziologic apa este eliminată din organism pe patru căi:

  • prin rinichi: adultul elimină zilnic în condiții normale o cantitate de 1000-2000 ml urină;
  • prin piele: aproximativ 300 ml de apă se pierd zilnic la nivel cutanat, prin difuziune; 100 ml se pot pierde suplimentar prin respirație normală; în condiții de creștere a temperaturii mediului ambiant sau de efort fizic crescut se pot pierde încă 250 ml sau mai mult;
  • prin plămâni: prin respirație se pierd zilnic 350 ml apă; această cantitate variază în funcție de condițiile climatice, fiind mai redusă la cald şi umezeală și mai mare în condiții de temperaturi scăzute;
  • prin intestin: prin materiile fecale se pierd zilnic 150-200 ml apă; pierderi crescute se produc în condiții de diaree.
Apa susține viața!
Apa susține viața!

Ce cantitate de apa trebuie să consumăm ?

În fiecare an, oamenii consumă mai mult de 4 trilioane de metri cubi de apă proaspătă. Probabil ai auzit că, trebuie să bei 8 căni de apă pe zi pentru ca toate procesele din organism să funcționeze bine. Cu toate acestea, numărul nu este pe deplin corect, lucrurile stau în felul următor: – Toate organele noastre sunt formate din apă – inima și creierul sunt 73% apă, în timp ce plămânii sunt 83% apă. Ideea că o persoană trebuie să bea 8 pahare de apă pe zi pentru a menține aceste organe și întregul corp hidratat este destul de populară.
Cu toate acestea, aceste 8 pahare de care auzim destul de des nu sunt o regulă, ci o sugestie. De fapt, corpul tău poate avea nevoie de mai multă sau mai puțină apă.

 Există câțiva factori care influențează cantitatea de apă de care ai nevoie!

Sexul și vârsta: la diferite vârste, corpul nostru conține cantități diferite de apă. Astfel, are nevoie de o cantitate diferită pentru a rămâne hidratat. În funcție de sex, organismul conține, de asemenea, cantități diferite de apă în corp.
Greutate: studiile spun că adulții cu un indice de masă corporală mai mare sunt mai predispuși să rămână deshidratați. De asemenea, pe lângă faptul că îi menține hidratați suficient, apa poate ajuta și la pierderea în greutate.
Mediu: dacă locuiești într-o zona cu climat cald, evident ai nevoie de mai multă apă, iar dacă locuiești lângă mare sau ocean, unde umiditatea este mai mare, organismul tău va necesita mai puțină apă.
Exerciții: dacă faci sport sau pur și simplu exerciții regulate, vei transpira mai mult decât o persoană care este sedentară. Astfel, trebuie să înlocuiești lichidul pe care îl pierzi.

 

Alimente bogate in apa

De asemenea nu putem uita de condițiile speciale, cum ar fi:

Sarcina și alăptarea: în timpul sarcinii, studiile sugerează că femeile ar trebui să bea mai multă apă decât de obicei.
Starea generală de sănătate: febra sau diareea fac ca organismul să piardă apă mai repede decât de obicei.

Este important să bei apa pentru a preveni deshidratarea.

 Avem la îndemână o formulă matematică foarte simplă, care ne arată exact de câtă apă avem nevoie.

Apa pe care o consumăm se calculează așa: greutatea noastră înmulțită cu 0,04, este o formulă simplă, pe care o poate aplica oricine.

 Ea este valabilă pentru sedentari. La această cantitate se adaugă, pentru sportivi, spre exemplu, apa din timpul expunerii la saună, la efort fizic susținut, ceea ce înseamnă activitate sportivă. Și atunci ajungem la o cantitate corectă de apă.

Cei mai mulți dintre noi, ne începem ziua prost, pentru că primul pas ar trebui să fie acela de a-i oferi organismului lichidul de care are nevoie ca să pornească toate procesele biochimice și de purificare.

Ideal este:

Ne trezim dimineața, bem apă, abia apoi începem acele ritualuri cu cafeaua și alte alimente râvnite peste noapte. Apă simplă, fără lămâie, fără ghimbir, fără mentă, fără busuioc. Apă simplă, subliniez!

Lasă un răspuns