Ardeiul – Compoziție nutritiva, beneficii și proprietăți

Considerat unul dintre legumele cu cele mai mari beneficii pentru sănătate, ardeiul gras reprezintă o sursă inepuizabilă de vitamina C, vitamină care ajută la întărirea sistemului imunitar.

Odată ajunși la maturitate, ardeii dobândesc treptat culoarea adevărată (galben, portocaliu, verde sau roșu). Culoarea ardeilor reprezintă elementul care indică cantitatea de capsaicina, principala substanță activa din ardei, foarte importanta pentru organism deoarece ajuta la scăderea colesterolului ”rău”.

După cum spuneam și mai sus, ardeii sunt surse excelente de vitamina C, dar si de vitamina A (prin concentrația mare de carotenoizi, cum ar fi beta-caroten), vitamina E, B6 si vitamina K, potasiu, calciu, molibden si mangan. De asemenea, ardeiul roșu conține cantități mari de licopen, o substanță cu rol antioxidant care blochează creșterea celulelor canceroase.

Beneficii ardeiul gras

-Ardeii grași conțin puține calorii, fiind recomandați în orice dietă. De asemenea, datorită capsaicinei, ardeiul întărește metabolismul, astfel că poți arde mai multe calorii pe parcursul unei zile.

– Îmbunătățește sistemul imunitar. Datorita vitaminei C pe care o conține din plin, sistemul imunitar este îmbunătățit. Cea mai mare cantitate de vitamina C se află în ardeiul roșu.

– Scade nivelul colesterolului din organism. Ardeiul gras roșu ajuta la reducerea inflamațiilor deoarece conține o cantitate mare de capsaicina. Consumat în mod regulat, ardeiul gras ajuta la scăderea nivelului de colesterol ”rău” din corp. De asemenea, acesta mai tine sub control si diabetul, ușurează durerea si reduce inflamația.

-Ardeiul ajuta la menținerea tinereții pielii și a părului. Totul se datorează sursei de vitamina E, care joacă un rol important pentru sănătatea părului și pielii.

ardeiul
ardeiul

Compoziția nutrițională – ardeiul gras

Ardeii grași conțin o cantitate ridicată de vitamina A și vitamina C cu puternic rol antioxidant. Conțin o cantitate crescută de apă, aproximativ 92%. Restul compoziției este dat de conținutul de carbohidrați, cantități reduse de proteine și grăsimi. Carbohidrații sunt în principal zaharuri responsabile de gustul dulce al ardeilor.

Sunt un pachet de vitamine și minerale, în special vitamina C. Un ardei gras mediu conține 169% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Conține și vitamina B6 (piridoxină), potasiu, acid folic, vitamina E cu rol antioxidant, vitamina A etc.

Ardeii grași au proprietăți antioxidate, în special datorită carotenoizilor. Principalii fitonutrienți din ardeiul gras sunt:

  • Capsantina – antioxidant puternic responsabil de culoarea roșie intensă a ardeilor roșii;
  • Violaxantina – cel mai comun antioxidant din ardeii galbeni;
  • Luteina  – abundă în ardeii grași verzi, fiind diminuată ulterior după ce ardeii sunt culeși;
  • Quercitina – un polifenol antioxidant cu numeroase proprietăți benefice;
  • Luteolina – similară quercitinei, are rol antioxidant. 

Aroma ardeilor este dată de pirazină (2-metoxi-3-izobutilpirazina), dar și alți compuși volatili, cum ar fi beta-ionone, (E,Z)-2,6-nonadienal și hexenal. Ardeiul gras conține o cantitate redusă de alcaloizi ce oferă gustul picant, și anume capsaicina.

Contrar părerilor, semințele nu sunt sursa de capsaicină.

De fapt, glandele care produc capsaicina sunt în interiorul membranei moi de la baza cotorului. În cazul prezenței unei cantități crescute de capsaicină în glande, aceasta migrează în zonele din jur, difuzând până la semințe și restul ardeiului.

Iată care este compoziția nutrițională a ardeilor grași în funcție de culoare:

 Ardei gras verdeArdeiul gras galbenArdei gras roșu
Apă93 g92 g92 g
Calorii20 kcal.27 kcal.31 kcal.
Proteine0,86 g1 g0,99 g
Lipide0,17 g0,21 g0,3 g
Carbohidrați4,64 g6,32 g6,03 g
Fibre1,7 g0,9 g2,1 g
Zaharuri2,4 g4,2 g
Calciu10 mg11 mg7 mg
Fier0,34 mg0,46 mg0,43 mg
Magneziu10 mg12 mg12 mg
Fosfor20 mg24 mg26 mg
Potasiu175 mg212 mg211 mg
Sodiu3 mg2 mg4 mg
Zinc0,13 mg0,17 mg0,25 mg
Vitamina C80,4 mg183,5 mg127,7 mg
Tiamină0,05 mg0,02 mg0,05 mg
Riboflavină0,02 mg0,02 mg0,08 mg
Niacină0,48 mg0,89 mg0,97 mg
Vitamina B60,22 mg0,16 mg0,29 mg
Acid folic10 µg26 µg46 µg
Vitamina A370 UI200 UI3131 UI
Vitamina E0,37 mg1,58 mg
 Si Vitamina K7,4 µg4,9 µg

SursaUSDA – Departamentul de Agricultură al Statelor Unite ale Americii (2, 3, 4)

Efecte adverse ale consumului de ardei gras

Ardeii pot cauza în rare cazuri alergii

Alergiile cauzate de ardeiul gras sunt rare. Majoritatea sunt reacții încrucișate, și în special apar la persoanele care prezintă alergii grave la polen.

Ardeii grași iuți pot cauza iritații

Nivelul de agenți iuți din ardeiul gras tinde spre zero, însă unii ardei pot conține o cantitate sesizabilă sau mai mare de capsaicină, astfel că la consum se poate resimți senzația de iute și poate cauza iritații la nivelul gurii și gâtului.

Capsainica 

Poate cauza inflamații la contactul cu membranele mucoase de la nivelul cavității orale, gâtului sau stomacului și senzația de arsură. Consumul de lapte sau iaurt, la temperatura camerei sau mai rece, poate diminua această senzație. Evitați contaminarea degetelor cu ardei care este iute, pentru a evita ulterior și contaminarea nasului, ochilor sau a altor zone sensibile.

AVANTAJE:

Ardeii grași roșii și galbeni conțin aproape de două ori mai multă vitamina C decât cei verzi.
Au rol antioxidant și antiinflamator.
Conțin o cantitatae crescută de vitamina A.

DEZAVANTAJE:

Ardeii grași iuți pot cauza iritații.

Lasă un răspuns