Pentru început, avocado este un mini-uragan de sănătate!
Avocado și-a început drumul în Statele Unite, mai exact în Mexic, prin secolul al 19-lea. 95% din producția de avocado este situată în sudul Californiei și de acolo provine și soiul cel mai faimos. Numit după californianul ce deținea primul arbore autentic, Avocado Hass este avocado cel mai ușor de recunoscut.
Cum să recunoașteți soiul hass:
- Tind să fie mici, cu formă ovală
- Au aromă bogată și gust de nucă
- Coaja este neagră-purpurie, cu textură inegală
Un alt soi foarte faimos este Avocado „Fuerte”.
Cum să recunoașteți soiul Fuerte:
- Sunt în formă de pară și au gât
- Au gust ușor și cremos
- Au coaja netedă și verde
Gata de a fi mâncați? Câteva sfaturi cu privire la avocado suficient de copți..
Oricine a cumpărat avocado s-a întrebat la un moment dat cum să vadă dacă este proaspăt sau copt. Nu există un singur răspuns la această întrebare, pentru că totul depinde de soi. Haideți să luăm ca exemplu avocado Hass și Fuerte. Dacă vă decideți să cumpărați un avocado Hass, amintiți-vă acest lucru: dacă sunt copți, culoarea se va schimba de la verde spre negru. Un fruct copt se va înmuia când va fi presat ușor. Dacă avocado este zbârcit, este mult prea copt.
Încă un sfat:
Nu cumpărați soiul Hass care să fie deja negru, pentru că nu aveți idee cât timp are de când și-a schimbat culoarea. S-ar putea să fie deja atât de copt încât s-a stricat.
Spre deosebire de Hass, puteți recunoaște un avocado Fuerte că e copt doar privindu-l. De îndată ce zonele negre apar pe pielea verde, fructul este deja alterat și nu mai este comestibil. Nu lăsați niciodată un avocado Fuerte să se înegrească!
Pentru alte varietăți de avocado: dacă este mai moale când îl presați ușor, este copt. Indiferent dacă sunt coapte sau crude, toate au piele verde.
Ce e înăuntru contează cu adevărat. Sâmburele: o mină de nutrienți
Sâmburii din fructe primesc foarte puțină atenție, ba chiar deloc; majoritatea oamenilor nu realizează că, din punct de vedere nutritiv, au un întreg lot de a oferi și pot fi ușor puse în utilizare culinară.
Citiți ideile de mai jos, poate vă inspiră:
– Răzuiți sâmburele de avocado în fulgi de cereale, salate sau smoothie-uri. Constituie o abundență de nutrienți, antioxidanți și vitamine, vă ajută foarte mult la stimularea sistemului imunitar.
– La fel răzuiți și adăugați apă fierbinte pentru a prepara un ceai excelent ce vă va ajuta la arderea grăsimilor. Constituenții activi ai sâmburelui și aminoacizii stimulează metabolismul.
– Vreți să dați un impuls de sănătate părului sau pielii? Amestecați sâmbure de avocado răzuit cu apă, până se formează o pastă. Aplicați pasta direct pe piele sau amestecați pasta cu ulei de cocos pentru a face balsam de păr.
Proprietăți…
Avocado este un fruct unic și asta pentru că, în timp ce majoritatea fructelor conțin carbohidrați, acesta abundă în grăsimi sănătoase. Proprietățile lui au fost analizate în numeroase studii, iar cercetătorii au descoperit beneficii importante pe care le oferă organismului.
Află, în cele ce urmează, cât de important este să incluzi acest fruct în dieta ta!
Aportul mare de grăsimi sănătoase, cât și cele 20 de vitamine și minerale pe care le conține transformă acest fruct într-un aliment extrem de nutritiv, care poate fi consumat alături de alimente sărate, dar și în combinație cu ingrediente dulci.
100 de grame de pulpă de avocado conține:
- 26% din necesarul zilnic de vitamina K;
- 20% din necesarul zilnic de acid folic;
- 17% din necesarul zilnic de vitamina C;
- 14% din necesarul zilnic de potasiu;
- 14% din necesarul zilnic de vitamina B5;
- 13% din necesarul zilnic de vitamina B6;
- 10% din necesarul zilnic de vitamina E.

Avocado nu conține colesterol și sare fiind sărac și în grăsimi saturate. În schimb, conținutul de grăsimi “bune” joacă mai multe roluri importante în organism. Atunci când consumi grăsimi sănătoase, creierul primește un semnal pentru a opri apetitul alimentar.
În plus, un consum constant de grăsimi bune, precum cele din compoziția avocadoului, încetinește procesul de descompunere a carbohidraților și astfel, nivelul zahărului din sânge se menține în limite normale.
Nu în ultimul rând, grăsimile sănătoase susțin sănătatea pielii, îmbunătățesc absorbția vitaminelor și mineralelor, dar și a altor substanțe nutritive solubile în grăsimi și poate chiar ajuta la stimularea sistemului imunitar.
DE CE ESTE BINE SĂ CONSUMI AVOCADO
Cum te poate ajuta consumul acestui fruct să îți menții sănătatea organismului? Descoperă cele mai importante beneficii pe care le are.
Protejează ochii
Pe lângă faptul că favorizează absorbția antioxidanților ce se găsesc în alte alimente pe care le consumi, avocado este și el o sursă de antioxidanți importanți pentru sănătatea ochilor. Conține luteină și zeaxantină, despre care cercetătorii francezi susțin că reduc riscul apariției cataractei și degenerescenței maculare în cazul persoanelor în vârstă.
Scade nivelul grăsimilor rele din sânge
Menține sănătatea inimii
Cercetări efectuate de-a lungul timpului arată că avocado este o sursă importantă de grăsimi mononesaturate, în special acid oleic, care joacă un rol important în menținerea sănătății sistemului cardiovascular. Aproape 68% din grăsimile care se găsesc în 200 de grame de fruct sunt grăsimi mononesaturate.
În plus, avocado furnizează organismului fitosteroli precum beta-sisterol, campersterol și stigmasterol, compuși cu structură asemănătoare colesterolului, care acționează în mod benefic asupra inflamațiilor din corp, inclusiv la nivel cardiovascular. Fitosterolii au și rolul de a reduce nivelul colesterolului din sânge, protejând astfel inima.
Previne apariția osteoporozei
Jumătate de fruct oferă organismului 25% din necesarul zilnic de vitamina K. Acest nutrient contribuie la menținerea sănătății oaselor, întrucât crește absorbția calciului și reduce pierderea acestui mineral prin urină.
Îmbunătățește digestia
În ciuda texturii cremoase pe care o are, un avocado oferă 6-7 grame de fibre, necesare organismului pentru a menține buna funcționare a tractului digestiv.25% din fibrele prezente în avocado sunt solubile, în timp ce 75% sunt insolubile. Fibrele insolubile intensifică tranzitul intestinal, favorizând eliminarea toxinelor, scad nivelul zahărului din sânge și “hrănesc” bacteriile bune din intestine.
Ajută la prevenirea apariției depresiei
Alimentele care conțin cantități mari de folați, precum avocado, contribuie la reducerea riscului de apariție a stărilor depresive. Folații previn creșterea în exces a nivelului de homocisteină din organim, o substanță care poate afecta circulația sângelui și transportul nutrienților la nivelul creierului.