Castravetii – Calitățile și proprietățile lor nutritive

Castravetii sunt recunoscuți pentru conținutul ridicat de apă.

Castravetele este una dintre cele mai îndrăgite legume. Nici nu este de mirare, de vreme ce are proprietăți nutritive importante pentru organism și o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Sărac în calorii, dar plin de vitamine și minerale, castravetele este un aliment excelent în orice anotimp și unul dintre puținele alimente care nu au contraindicațîi.

Pentru a profită din plin de beneficiile catravetilor, este recomandat să îi consumați atât în stare proaspătă, în salate sau la aperitive, cât și murați ori sub formă de suc.

Castravetii și calitățile lor nutritive

Înainte de a fi consumați, castraveții care nu provin dintr-o cultură cunoscută trebuie spălați timp de 1 minut sub jet de apă călduță, pentru a se elimina eventualele substanțe chimice cu care au fost stropiți în perioada de creștere. În general, este recomandat să consumați castraveții cu tot cu coajă, deoarece în stratul exterior al legumei sunt concentrații importante de vitamine, minerale și fibre alimentare.

Pulpă și coajă castraveților reprezintă surse excelente de vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina E, acid cafeic, acid folic, enzime care îmbunătățesc digestia. La care se adaugă un conținut ridicat de săruri minerale (calciu, potasiu, magneziu, zinc, siliciu și fier).

Castraveții sunt recunoscuți pentru proprietățile antioxidante, care contribuie atât la menținerea frumuseții pielii, cât și la prevenirea efectelor nocive ale radicalilor liberi.

De asemenea, castravetele este o sursă excelență de apă. Peste 90% din conținutul unui castravete reprezintă apă, ceea ce înseamnă că această legumă contribuie la hidratarea și detoxifierea organismului.

Din punct de vedere caloric, castraveții pot fi consumați cu încredere atât în dietele de slăbire, cât și în cadrul unei alimentații echilibrate. Un castravete de mărime medie are doar 39 de calorii.

Valorile nutriționale ale castravetelui

– 2,4 grame fibre alimentare, adică 10% din doză zilnică recomandată de medici;
– 13% din doză zilnică recomandată de vitamina A
– 27% din doză zilnică recomandată de vitamina C
– 4% din doză zilnică recomandată de calciu

Beneficiile consumului de castraveți pentru sănătate

 

castravetii
castravetii

Contribuie la detoxifierea organismului

Grație conținutului ridicat de apă, castraveții contribuie la detoxifierea organismului și la eliminarea rapidă a toxinelor acumulate. Pentru un efect optim, puteți adaugă într-o carafă plină cu apă plata 1-2 castraveți medii feliați. Apă de castraveți stimulează arderea grăsimilor și combate retenția apei în organism, atât printr-o hidratare eficientă a țesuturilor, cât și datorită potasiului, un electrolit care îmbunătățește circulația limfatică și combate reținerea sodiului în organism.

Castravetii combat cearcănele și îmbunătățesc aspectul tenului

Castraveții sunt ingrediente de baza în multe produse cosmetice, datorită vitaminelor și antioxidanților care se regăsesc în conținutul lor. Pentru iluminarea și revigorarea tenului, puteți prepară diferite măști pe baza de castraveți proaspeți. De asemenea, dacă va confruntați cu cearcăne cauzate de oboseală și lipsa somnului, puteți așeza câte o felie de castravete pe ochi.

 Castravetii reduc riscul de cancer

Antioxidanții din castraveți, cum ar cucurbitacina și acidul cafeic, au rolul de a reduce riscul de cancer și de a împiedică răspândirea tumorii.

Scad tensiunea arterială

În cazul în care aveți hipertensiune arterială, este recomandat să consumați cu regularitate castraveți. Datorită magneziului, potasiului și fibrelor alimentare, castraveții contribuie eficient la reglarea tensiunii arteriale și la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Ameliorează ulcerul gastric

Castraveții au o acțiune alcalină, datorită substanțelor minerale, și neutralizează aciditatea gastrastica, ceea ce înseamnă că ameliorează ulcerul gastric.

Contribuie la regenerarea părului

Siliciul, vitamina A, vitamina E și alte vitamine și minerale din castravete contribuie eficient la creșterea și regenerarea părului.

 

Castravetii scad pofta de mâncare

Acest beneficiu le revine castraveților murați în saramură. Contrar credinței populare, castraveții murați au puține calorii, conțin caroten, acid folic și calciu. Prin murare în saramură, castraveții nu-și pierd calitățile nutritive, deoarece produsul nu este tratat termic. Castraveții murați conțin substanțe care va conferă rapid senzația de sațietate și scad poftă de mâncare. Tocmai de aceea, înainte de masă de prânz sau de cină este recomandat să consumați un castravete murat. Veți mânca mai puțin, fără să va ridicat flamand de la masă.

Combat formarea pietrelor la rinichi

Deoarece au efect diuretic, castraveții curată rinichii de sedimentele minerale care ar putea duce la formarea calculilor.

Castravetii combat indigestia

Dacă urmează să va delectați cu un festin culinar care cuprinde alimente bogate în grăsimi săturate și proteine, este recomandat să aveți pe masă și o salată de castraveți sau un bol cu castraveți feliați. Aceștia previn indigestia și alte probleme digestive care ar putea apărea că urmare a excesului culinar.

Previn diabetul

Consumați în stare proaspătă, sub formă de suc sau că atare, castraveții pot preveni diabetul, deoarece stimulează producția de insulină și echilibrează nivelul glicemiei. Castraveții nu au efect curativ în caz de diabet, decât dacă este vorba despre o formă ușoară a acestei afecțiuni.

Combat grețurile matinale

Castraveții sunt un remediu natural eficient împotriva grețurilor matinale specifice lunilor de sarcina. De fiecare dată când senzația de greață apare, este recomandat consumul câtorva felii de castravete proaspăt cu tot cu coajă.

Combat durerile musculare

Efortul fizic care suprasolicită mușchii poate duce la apariția crampelor și a alor simptome asociate, însă grație potasiului, castravetele reduce senzațiile de durere și ameliorează contracturile musculare.

 

De asemenea, consumul de castravete este recomandat și pentru menținerea sănătății articulațiilor și a oaselor, grație conținutului de calciu și magneziu, care asigura mineralizarea țesutului.

Lasă un răspuns