Suntem dependenți de mâncare, acest lucru este cert . Fie că acceptăm , fie ca nu , suntem sclavii industriei alimentare. Gama largă de produse pe care o avem la dispoziție, din nefericire, ne conduce către o alimentație din ce în ce mai ”bolnavă”.
Un alt factor ce influențează dezechilibrul meselor noastre este mintea.
În principiu ea ar trebui să ne fie prieten însă ne este cel mai mare dușman .Dacă nu știm să ne educam mintea , ea va găsi nenumărate motive făcându-ne să mâncăm fără a ne fi foame. Câteva exemple ar fi:plictiseala, oboseala minții, frustrările de zi cu zi…etc . Așadar, majoritatea oamenilor suferă de intoleranță la disconfort ceea ce ne conduce spre mica ”plăcere nevinovată” MÂNCAREA. De cele mai multe ori este cu mult peste necesarul nostru zilnic. Acest aspect duce la surplusul de greutate, anxietate, depresii si tot felul de patologii grave.
Ce este mancarea ?!
Aș vrea să vă spun că mancarea trebuie să fie și bună și gustoasă, de asemenea să arate bine și să fie o bucurie. Din păcate trăim vremuri în care lumea nu mănâncă aproape nimic toată ziua. Seara mâncarea devine un fel de recompensă, un fel de pansament pentru toate situațiile zilei.
Astfel folosim mancarea în cu totul alt scop decât cel pentru care ea este făcută. Să ne hrănească, să ne construiască, din ea să ne facem anticorpi, cu care să ne luptăm împotriva infecțiilor. Din ea să ne facem ADN-ul pentru toate celulele noi care o să se nască etc…
De ce mâncăm?
Mâncam în primul rând pentru că ne naștem cu un mecanism de foame-sațietate. Acest mecanism este puțin diferit la copilul nou născut și la bebelușul care doar suge, față de adult. Acest mecanism este foarte bine pus la punct, el are două componente de care trebuie să ținem cont :
– Faza gastrică
( care ține de stomac) care este de doar 60% din senzația mănânc, m-am săturat, nu mai îmi trebuie indiferent de tentații. Această fază gastrică are legătură cu umplerea stomacului, care trebuie măcar o dată pe zi completat și mai are legătură cu compoziția mesei .Ceea ce ne satură prima data sunt proteinele , apoi sunt glucidele sau zaharurile. Nu în ultimul rând sunt grăsimile sau lipidele ( au legătură cu sațietatea imediată) .Cealaltă fază este
– Faza cerebrală
Care ține de creier. Ea este 40% din senzația ” mănânc , m-am săturat, nu mai am nevoie de mâncare ”…și creierul nostru trebuie să participe la mâncare! Trebuie să mestecăm mâncarea și să o privim, dacă nu facem aceste două lucruri ,v-om mânca cu până la 40% mai mult ,ceea ce înseamnă evident mult mai multe calorii , înseamnă o digestie dificilă, urmează câteva ore de disconfort în care ne simțim plini.
Ce înseamnă mancarea sănătoasă?
Unul dintre trendurile cele mai puternice ale momentului în ce privește gastronomia este orientarea spre o alimentație sănătoasă. Lucrul acesta se observă în cele mai multe țări europene, inclusiv România, dar și peste Ocean. Este firesc să ne întrebăm ce înseamnă o alimentație sănătoasă și foarte recomandat să urmăm sfaturile experților în ce privește hrană zilnică. Această pentru că mâncarea ne ține în viață, dar ideal este să o transformăm și într-un aliat al sănătății noastre.
Așadar, mâncarea sănătoasă trebuie să:
Acopere necesarul de nutrienți ai organismului fără să conțină o mare cantitate de factori de risc (sare sau zahăr în exces, grăsimi săturate, potențiatori de gust periculoși)
Trebuie să fie diversificată
Să fie consumată moderat, atât cât să satisfacă necesarul energetic al organismului
Să fie repartizată într-un număr de mese și gustări în funcție de necesarul fiecărei persoane
Alimentația oferă substratul pentru activitatea fizică pe care vrem să o desfășurăm. Pe măsură ce devenim mai activi și mai antrenați, necesarul caloric și, de asemenea, conținutul de macronutrienți și micronutrienți pot varia.
Pentru a obține energia de care avem nevoie, trebuie să consumăm cantitatea potrivită de:
Carbohidrați, sursa principala de energie
Grăsimi, de asemenea o sursă importantă de energie și substrat pentru producția de hormoni
Proteine pentru menținerea și refacerea tisulară, un exemplu fiind țesutul muscular
Apă și micronutrienți pentru a înlocui ce se pierde prin exercițiul fizic.

sursă foto: https://diabet-si-nutritie.ro/