Grâul. Calități tonice și diuretice

Descriere

Grâul este cultivat mai ales ca aliment, dar şi ca plantă medicinală. Rădăcina grâului este lungă, frunzele sunt lineare, iar inflorescenţa este un spic compus.

Fructul grâului este o cariopsă de culoare brună şi formă ovală. Planta este cultivată şi creşte mai ales în zonele de câmpie şi stepă.

În scop fitoterapeutic se utilizează fructul (boabele).

Compoziţie

Planta conţine: apă, lipide, proteine, glucide, fibre, săruri minerale, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, zinc, fosfor, cobalt, siliciu, iod, vitamina A,  vitamina B, vitamina E, vitamina k, vitamina D, fermenţi.

Acţiune

Grâul are calităţi mineralizante, tonice, diuretice şi antiinflamatorii.

Indicaţii terapeutice

Sub formă de grâu încolţit, tărâţe de grâu sau grâu fier, se recomandă  pentru boli hepatice, renale, boli gastrointestinale, hipovitaminoze, stări febrile, afectiuni cronice degenerative, dispepsie, acnee, tuse, afectiuni cardiace, obezitate, sterilitate şi afecţiuni endocrine.

Sub formă de cataplasmă, compresă, băi sau spălături locale, se recomandă pentru tratamentul impetigo, panariţiu, abcese cutanate, arsuri, eritem, eczeme, hemoroizi, erizipel, psoriazis, prurit, boli reumatice, inflamaţii cutanate, hemoroizi etc.

Compoziția nutritivă pentru Grâu:

Continut pentru:

100g

1 cană = 192g

CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   – Fibre alimentare g
   – Amidon g
   – Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   – Grăsimi saturate g
   – Grăsimi polinesaturate g
   – Grăsimi mononesaturate g
   – Grăsimi trans g
   – Colesterol mg
   – Acizi grași Omega-3 mg
   – Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A – Retinol UI
Vitamina C – Acid Ascorbic mg
Vitamina D – Calciferol Ul
Vitamina E – Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 – Tiamina mg
Vitamina B2 – Riboflavina mg
Vitamina B3 – Vit.PP – Niacina mg
Vitamina B5 – Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 – Piridoxina mg
Vitamina B8 – Colină mg
Vitamina B9 – Acid folic mcg
Vitamina B12 – Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu – Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 

Administrare:

Boabe încolţite: se pune la încolţit pe vată sau pe sugativă umedă o mană de boabe de grâu. Se lasă la temperatura camerei timp de 1—2 zile. După aceea se usucă (după ce au dat în colţ). Uscarea se poate face pe cuptor. Se iau zilnic cate 2—3 lin­guriţe pe zi. Este un bun tonic general pentru copii şi bătrâni, precum şi un bun sedativ.

Clismă: Se fierb 50 g (un păhărel) de făină de grâu într-un litru de apă. Se lasă să se răcească şi cu aceasta aşa, sau diluand-o după nevoie, se fac clisme în caz de hemoroizi şi diaree. Este bun şi pentru comprese în caz de coşuri pe obraz (acnee) în iritaţii ale pielii, în opăreli, arsuri etc.

Baie : se iau 5 kg de tărâţe de grâu şi se pun într-un sac, fierbându-se astfel în 10 litri de apă. Se lasă să se domolească şi apoi se toarnă în cada de făcut baie peste apa necesară unei băi. Temperatura apei de baie nu trebuie să depăşească 37 °C. Aceste băi sunt bune în eritem, urticarie şi alte boli de piele.

Decoct: în constipaţii cronice la copii şi bătrani se face o fier­tură din tăraţe de grau (aşa cum se prepară grisul) fie în lapte fie în apă. Se îndulceşte uşor şi se serveşte ca o mancare (la copii mici) sau ca desert după mancare. Este un foarte bun laxativ.

Precauţii şi contraindicaţii

Consumul de grâu, sub orice formă, este nerecomandat persoanelor care suferă de enteropatii cu intoleranţă la gluten.

Lasă un răspuns