Laptele – Ce Rol Are In Alimentație

Majoritatea oamenilor știu că laptele conține calciu, care contribuie la consolidarea oaselor, dar oare toate tipurile de lapte au aceleași efecte asupra organismului?

Laptele
Laptele

Există mai multe opinii și toate sunt diferite. Ce este laptele de soia? Are aceleași beneficii pentru sănătate ca și laptele de vacă? Dar cel de cocos?

În mod tradițional, el este definit ca fiind un lichid secretat de glandele mamare ale femelelor în scopul de a-și hrăni puii – cum este cazul laptelui de vacă. Cu toate acestea, laptele poate fi și un lichid derivat dintr-o sursă de plante cum ar fi nuca de cocos sau soia.

Laptele care provine din plante a câștigat popularitate în ultimii ani, fapt ce a dat naștere la o serie de întrebări cum ar fi care sunt diferențele din punct de vedere nutritiv dintre laptele de vacă și substitutul de lapte.

sursă/ https://www.sfatulmedicului.ro/

Sortimente de lapte

Cel mai adesea sortimentele de lapte se diferenţiază după:

  • originea laptelui: lapte animal (lapte de vacă, de capră, de oaie etc. ) sau lapte vegetal (lapte de soia, de migdale, de cocos, de orez etc. );
  • modul în care sunt prelucrate: lapte pasteurizat (încălzit la 71. 7°C pentru 15 – 25 secunde), lapte sterilizat (încălzit la 50°C şi, după îmbuteliere, încălzit din nou la 110 – 130 °C) sau lapte UHT (încălzit la 135°C);
  • conţinutul de grăsime: lapte integral (cu aproximativ 3. 6% grăsime), lapte semi-degresat/normalizat (conţine între 3% şi 1, 8% grăsime), lapte degresat (conţine 0. 1% grăsime).

Laptele de origine animală provine de la :

Iar laptele vegetal din:

Aliment complex şi bază pentru multe alte produse din alimentaţia noastră zilnică, laptele conţine nutrienţi esenţiali.

Compoziţia acestuia îl recomandă atât ca sursă importantă de energie, cât şi ca sursă de grăsimi şi proteine de calitate. Consumând doza zilnică recomandată de lactate, organismul uman îşi poate asigura aportul necesar de calciu, magneziu, seleniu, riboflavină şi vitamina B12.

Astăzi există însă pe piaţă atât de multe sortimente de lapte, încât alegerea se poate dovedi dificilă. Iar cei mai mulţi consumatori cunosc prea puţin avantajele şi dezavantajele pe care le prezintă produsele de pe rafturile magazinelor.

Lasă un răspuns