Laptele de vacă și proprietățile lui

Laptele de vacă este un aliment complet, care conține toate substanțele nutritive de care are nevoie organismul. Este cel mai apreciat de consumatori și cel mai accesibil ca preț. Este o sursă bună de proteine, calciu și grăsimi ușor de asimilat de către organism.

Lapte de vacă

Laptele de vacă constituie un aliment de bază încă din primele luni de viață și este bine tolerat de majoritatea bebelușilor. Acest lapte este o sursă importantă de proteine și grăsimi saturate, de vitamine și minerale esențiale. Laptele de vacă hrănește, hidratează și fortifică organismul, fiind contraindicat doar persoanelor care suferă de intoleranță la lactoză.

Laptele de vacă – Principalii nutrienți

Compoziția nutritivă a laptelui este complexă și cuprinde aproape toți nutrienții de care are nevoie organismul uman. De aceea este considerat de nutriționiști drept un aliment complet și este recomandat pentru consum la orice oră din zi. O cană de lapte de vacă, cu un procent de minim 3% grăsime conține:

Calorii: 149;

Apa: 88%;

Proteine: 7,7 grame;

Carbohidrați: 11,7 grame;

Zahăr: 12,3 grame;

Fibră: 0 grame;

Grăsime: 8 grame.

Vitaminele și mineralele din lapte

Lapte

Laptele de vacă se știe că este o sursă importantă de calciu, care se absoarbe ușor împreună cu asimilarea cazeinei din lapte. De asemenea, în cantități apreciabile se mai găsesc vitamina B12, riboflavina sau vitamina B2 și fosforul.

Alături de calciu și fosfor, importante pentru dezvoltarea oaselor, mușchilor și pentru procesele esențiale din organism, se mai găsesc săruri minerale de magneziu și de fier. În ceea ce privește vitaminele, laptele mai conține vitaminele A și D, E și C. Laptele degresat însă nu mai conține vitaminele A și D. Este bine de știu că unii producători adaugă vitamina D în lapte, dar aceasta nu este prea bine asimilată de organism.

Grăsimea din lapte

Laptele de vacă natural conține 4% grăsime, dar cel procesat, din care se extrage o parte din grăsime poate avea 3% grăsime, 1,5% grăsime sau chiar 0 procente, așa numitul lapte degresat. Grăsimea din lapte conține peste 400 de acizi grași dintre care peste 70% sunt acizii grași saturați, care conferă energie organismului și stimulează creșterea în cazul minorilor.

Proteinele din lapte

Cea mai mare concentrație de proteine din lapte o reprezintă cazeina, foarte importantă pentru asimilarea mineralelor precum calciul și fosforul, pentru tensiunea arterială și pentru inimă. Proteinele solubile din lapte sunt proteinele din zer, importante pentru dezvoltarea oaselor și a mușchilor.

Carbohidrații din lapte

Lactoza reprezintă cea mai mare parte a carbohiraților, iar aceasta este descompusă în organism în glucoză și galactoză, surse de energie pentru imunitate și rezistență. Există o categorie de oameni care nu au enzimele necesare pentru asimilarea lactozei și suferă de intoleranță la lactoză.

Intoleranța la, lactoză

Această condiție se manifestă prin dureri și crampe abdominale, senzație de greață, balonare, diaree și transpirații care apar la câteva minute după consumul de lapte. Foarte multe dintre persoanele afectate de intoleranța la lactoză suferă și de intoleranță la fructoză.

În general, persoanele care au intoleranță la lactoză suportă totuși o cantitate de cel mult 12 g lactoză pe zi. Foarte rare sunt cazurile în care intoleranța este severă și alimentele care conțin lactoză trebuie complet eliminate din dieta zilnică. Este bine de știut că persoanele cu această intoleranță pot consuma totuși, fără probleme, iaurtul și brânza maturată de vacă sau de oaie.

 

Laptele de vacă și beneficiile lui pentru sănătate

Laptele este unul dintre cele mai hrănitoare alimente, iar nutrienții pe care îi conține sunt folosiți de organism în toate procesele vitale.


Benefic pentru inimă și tensiunea arterială

Mineralele din lapte și mai ales magneziul și potasiul ajută la o bună funcționare a inimii și reglează tensiunea arterială. Un rol benefic în acest sens se pare că îl are și cazeina.

Rezistența oaselor

Calciul, fosforul și vitaminele din lapte ajută la dezvoltarea oaselor în cazul minorilor, și la rezistența lor în cazul adulților. Consumul regulat de lapte previne instalarea osteoporozei mai devreme decât ar fi normal, fortifică oasele și ajută la repararea mai rapidă a fracturilor.

Ajută masa musculară

Laptele de vacă este benefic în copilărie pentru dezvoltarea mușchilor și menține masa musculară de-a lungul vieții. Mai multe studii au demonstrat că proteinele din lapte ajută mușchii să se păstreze elastici și puternici până la vârste înaintate, în cazul persoanelor care sunt active.

Previne obezitatea 

Proteinele din lapte și acidul linoleic ajută persoanele care încep o dietă, consumă lapte și fac mișcare în mod constant. Laptele este indicat în multe diete de slăbit pentru că lasă o senzație de sațietate, hidratează și hrănește organismul, fără să favorizeze depunerea grăsimilor. Consumul regulat de lapte previne atât obezitatea infantilă, cât și obezitatea în rândul femeilor.

Scade riscul de cancer mamar și colorectal

Un consum regulat de lapte în copilărie și tinerețe scade considerabil riscul de a dezvolta cancer mamar, în cazul femeilor, sau de cancer de colon. Calciul și acidul linoleic din laptele de vacă au proprietatea de a proteja organismul de mai multe tipuri de cancer care se pot instala în cea de a doua parte a vieții.

Ajută la hidratarea organismului și hrănește pielea

Laptele de vacă este foarte bun și rece, vara, în perioadele călduroase, în care riscul de deshidratare este mai ridicat. Laptele conține toți nutrienții esențiali pentru o bună hidratare și totodată menține pielea frumoasă. Vitaminele E și D din lapte, precum și grăsimile ușor de asimilat mențin pielea mai elastică, bine hidratată, fină și mai rezistentă la atacul razelor ultraviolete.  

sursă: www.unica.ro

Lasă un răspuns