Din ceea ce știm până acum, laptele matern este printre cele mai versatile ”produse alimentare” existente pe pământ. Laptele se adaptează în funcție de nevoile bebelușului, atunci când acesta este prematur, bolnav, în puseu de creștere sau sănătos tun. Totuși, ce conține laptele matern, un lichid atât de miraculos, încât până acum nu a reușit să fie replicat cu exactitate într-o formulă?
Laptele mamei conține exact ceea ce are nevoie bebelușul, iar compoziția laptelui nu va fi identică la două mame care au copii de aceeași vârstă, pentru că nici bebelușii și nevoile lor nu sunt identice.

Ce conține mai exact acest lapte matern?
LAPTELE MATERN-Grăsimi
Conținutul de grăsimi, principalul ”carburant”, variază cel mai mult în laptele matern. Acesta se schimbă pe durata unei mese (mai slab la început, mai gras spre final), pe durata unei zile, pe măsură ce copilul crește și în funcție de cerere. Mai mult, laptele pe care îl primește de la mamă un copil prematur e diferit de cel pentru un copil născut la termen.
În timpul puseelor de creștere, când sugarul pare să nu se desprindă de sân, se mărește și cantitatea de grăsimi din lapte, care îl ajută să se sature și să primească necesarul de energie pentru această perioadă de explozie în dezvoltare. După puseu, cantitatea de grăsimi se reduce, iar laptele ”integral” devine ”degresat”.
Pentru o digestie bună a grăsimilor, laptele mamei conține enzima lipază. Cu ajutorul ei, grăsimile se asimilează în proporție mare în organism. Sațietatea nu este singurul rol al grăsimilor din lapte. Colesterolul, acest bau-bau nutritiv, împreună cu acizii grași Omega-3 au rol de bază în dezvoltarea creierului sugarului.
Proteine
Laptele, oricare ar fi el, conține două proteine principale (zerul și caseina). Zerul este mai blând și mai ușor de digerat, spre deosebire de caseină, care e mai dificil digerabilă. Prin comparație cu laptele de vacă sau formulă, laptele matern se digeră mai ușor, uneori chiar în întregime, pentru că e mai bogat în zer decât în caseină.
În afară de cele două proteine, în laptele mamei se mai găsește: taurina, responsabilă de îmbunătățirea dezvoltării sistemului nervos și de dezvoltarea vederii la copii, și lactoferina, care transportă fierul din laptele mamei în sângele bebelușului și păzește bacteriile bune din intestinul copilului. În echipă cu lactoferina lucrează lisozimele, proteine care țin la distanță bacteriile rele, dar și nucleotidele care ajută la căptușirea intestinelor cu cili responsabili cu procesarea și absorbția alimentelor.

Lactoză
Știați că laptele uman conține mai multă lactoză decât laptele oricărei alte specii de mamifere? William Sears, în ”Cartea bebelușului” afirmă că cercetătorii au demonstrat că la mamifere conținutul de lactoză în lapte este direct proporțional cu dimensiunea creierului speciei respective. De asemenea, lactoza îmbunătățește absorbția de calciu, dar și ajută la dezvoltarea unei bacterii intestinale importante și anume lactobacillus bifidus.
Laptele matern mai conține și vitamine, minerale și fier
Ce face diferit laptele matern de orice alt produs care conține poate aceleași vitamine și minerale este gradul ridicat de absorbție în organism (biodisponibilitate). Avantajul acestei bune absorbții, nu este doar că organismul își ia nutrienții necesari, dar și că reziduurile care pot încarcă sistemul de excreție al bebelușilor sunt minime, flora digestivă rămâne intactă, iar capacitatea de apărare a organismului este la cote maxime.
Ce conține laptele matern
Dacă ingredientele menționate mai sus ajută la dezvoltarea creierului, sistemului nervos și sistemului digestiv, atunci următoarele elemente din laptele mamei acționează drept scut de protecție pentru bebeluș. În această luptă cu mediul deloc steril în care trebuie să se dezvolte copilul, intră celulele albe și imunoglobulinele care distrug bacteriile dăunătoare.
Celulele albe sunt într-o concentrație mai mare în laptele din primele săptămâni de viață și scade pe măsură ce copilul își dezvoltă un sistem imunitar mai matur. Ele pot fi găsite în lapte până la șase luni după naștere. De aceea bebelușii răcesc mai rar, iar dacă se întâmplă, medicii recomandă în perioada de boală să fie alăptați mai intensiv.
În discuția despre celulele albe trebuie să amintim și despre cel care e denumit și primul vaccin al bebelușului, adică despre colostru. Acesta are cel mai ridicat conținut de celule albe și de proteine care combat infecțiile.

Ce este colostrul?
Colostrul este lichidul gros și galben pe care corpul tău îl produce în primele câteva zile după nașterea bebelușului, până când apare laptele matern. Colostrul are o concentrație ridicată de substanțe nutritive și este deosebit de bogat în anticorpi care ajută la construirea sistemului imunitar imatur al bebelușului de la naștere. De fapt, anticorpii din colostru sunt atât de puternici încât acest lichid a fost folosit pentru a combate infecțiile bacteriene înainte de invenția penicilinei!
Beneficiile laptelui matern
Alăptarea poate fi puțin dificilă la început, dar este cea mai recomandată metodă de a vă hrăni bebelușul. Nu numai că laptele uman este alimentul ideal pentru bebeluși, dar multe dintre beneficiile laptelui matern sunt de lungă durată.
Bebelușii care sunt alăptați au următoarele avantaje:
- Sistem imun mai puternic
- Mai puține probleme cu tractul intestinal, cum ar fi constipația și diareea
- Mai puține infecții ale urechii
- Rată mai mică de sindrom de deces subit al sugarului
- Vedere mai bună
În plus, copiii care au fost alăptați ca bebeluși au:
- Ratele mai mici de astm, eczeme și alergii
- Mai puține carii dentare
- Risc mai mic de a face diabet
- Risc mai mic de a deveni obezi
- Mai puține cazuri de cancer în copilărie, cum ar fi leucemia

