Merele -O uriașă avalanșă de vitamine și beneficii

Merele – Beneficii pentru sănătate

Merele
Merele

Mărul este unul dintre cele mai populare fructe. El conține o listă impresionantă de substanțe nutritive esențiale, care sunt necesare pentru creșterea și dezvoltarea normala.
Ele conțin un nivel scăzut de calorii, 100 g de felii de fructe proaspete conțin numai 50 de calorii.

Merele:

-Nu conțin grăsimi saturate și colesterol, însă sunt bogate în fibre  (pectina) care împiedică absorbția de colesterol rău, în intestine. Fibrele dietetice, de asemenea, ajuta la protejarea mucoasei colonului de la expunerea la substanțe toxice prin legarea la cauzatoare de cancer de colon.
-Fructele de măr conțin cantități semnificative de vitamina C si beta-caroten. Vitamina C este un puternic antioxidant natural.
-Merele sunt bogate în antioxidanți fitonutrienți flavonoide si polifenoli. Cel mai important flavonoid din mere este epicatechina. Sunt bogate, de asemenea, în acid tartric  care oferă aroma ușor acrișoară. Acestea ajuta organismul sa se protejeze de efectele nocive ale radicalilor liberi.
-In plus, merele sunt o sursă bună de vitamine din complexul B, cum ar fi riboflavina, tiamina și piridoxina (vitamina B-6).

Împreuna, aceste vitamine ajuta ca și co-factori de enzime ale metabolismului, precum și în diverse funcții de sinteză din interiorul corpului.

Merele conțin, de asemenea, cantități mici de minerale precum potasiu, fosfor, calciu.

– conținut scăzut de calorii, 50 calorii la 100 gr;

– bogate în fibre alimentare (pectina);

– sursă bună de vitamine din complexul B și de minerale.

Descriere

Delicioase și crocante, merele sunt unul dintre cele mai populare fructe.

Îndrăgostiții de fitness cred că acest fruct minunat, îmbogățit cu numeroși fitonutrienți este în adevăratul sens al cuvântului indispensabil pentru o sănătate optimă. Antioxidantii din mere au o concetrație mare ceea ce justifică zicala, „un mar pe zi ține doctorul departe”.
Merele sunt culese din copaci de dimensiuni medii.
Familia Rosaceae. Denumirea stiintifica: Malus domestica.
Mărul își are originea în zone muntoase bogate în minerale din Kazahstan, si acum este cultivat în multe parți ale lumii.
Merele au formă rotunda. La exterior culoarea pielii diferă, în funcție de tip și soi. Pe plan intern, pulpa suculentă are culoare alb-crem. Are un gust ușor dulce-acrișor.
Semințele sunt necomestibile, din cauza gustului lor amar.
Exista mai multe soiuri de mere cultivate în SUA si in întreaga lume, fie doar pentru a fi servite ca atare sau ca un desert de fructe, pentru gătit sau coapte in multe rețete.

Cumpărare și păstrare

Mere proaspete sunt disponibile în magazine pe tot parcursul anului. Alege mere proaspete, luminoase, cu o textura fermă și un parfum puternic. Evitați fructele cu semne de presiune pe suprafața lor, deoarece acestea indică o proastă manevrabilitate și un transport de proastă calitate.
Mere proaspete pot fi păstrate la temperatura camerei timp de câteva zile și depozitate în frigider timp de două pană la trei săptămâni. Spălați-le în apă rece curată înainte de utilizare pentru a elimina orice urma de praf de pe suprafața și de pesticide / fungicid , reziduri.

Sfaturi de servire

Scoateți capătul de sus folosind un cuțit pentru decojit si taiați în două jumătăți egale. Scoateți semințele mici plasate în centru. Taie fructele în cuburi sau felii, sau îl poți da chiar și pe răzătoare.
Mănâncă merele cu tot cu piele pentru a obține beneficii maxime pentru sănătate.
Mere feliate se închid la culoare devenind ușor maronii (colorarea maronie se datorează oxidării), la expunerea la aer ca urmare a conversiei în formă de fier de la oxid de fier. Dacă trebuie sa le serviți felii, clătiți în apă în care ați adăugat în prealabil câteva picături de lămâie.
De asemenea se mai uitlizează în prepararea gemurilor, plăcintelor, sau a salatelor de fructe.

Merele

Merele. 10 beneficii principale

1. Studiile arată că persoanele care au mâncat mere în fiecare zi, timp de cinci ani, prezintă cu aproape 70% mai puțin riscuri de accident vascular cerebral fatal și cu aproape 50% mai puține probabilități de a dezvolta o boală cardiacă și coronariană.

2. Flavonoizii din mere sunt aliații femeilor în lupta cu problemele supărătoare cauzate de o circulație proastă (angiectazii, pete vasculare la nivelul gambelor și chiar varice, insuficiență venoasă).

3. Fibrele conţinute în măr şi coaja acestuia facilitează digestia, tranzitul intestinal, previn constipaţia, dar şi diareea, hemoroizii şi acumularea de toxine în organism.

4. Unele cercetări au relevat că merele, în special soiurile roşii şi cele Golden, inhibă cu 39-43% creşterea celulelor de cancer hepatic şi de colon.

5. Îmbunătăţesc funcţiile pulmonare şi ale pancreasului, efectul fiind cu atât mai mare cu cât se consumă mai multe mare, zilnic.

6. Scad riscul formării de calculi urinari din oxalaţi. Potrivit unui studiu apărut în British Journal of Nutrition, consumul zilnic de 0,5-1 litru de suc de mere, grepfrut sau portocale modifică pH-ul urinar şi nu mai permite formarea cristalelor de oxalaţi în urină.

7. Protejează în mod natural de radiaţia solară ultravioletă. Unul dintre ultimele studii ştiinţifice a demonstrat că fenolii antioxidanţi din coaja speciilor de mere colorate cresc foarte mult rezistenţa pielii umane la acţiunea razelor ultraviolete.

8. Previn osteoporoza asociată menopauzei, datorită unui flavonoid conţinut doar în mere şi numit phloridzin, care exercită o acţiune antiinflamatoare şi antioxidantă specifică.

9. Consumate ca o gustare, merele suprimă foamea şi de aceea sunt indicate în curele de slăbire.

10. Sunt foarte apreciate în cosmetică: măştile cu măr ras, aplicat pe faţă timp de 10 minute, câteva zile consecutiv, ajută la curăţarea tenului, la vindecarea acneelor şi la estomparea ridurilor.

 

Lasă un răspuns