MICRONUTRIENȚII
Noţiuni de bază
Micronutrienţii sunt substanţe nutritive de care organismul uman are nevoie în cantităţi mici, din această categorie făcând parte vitaminele şi mineralele.
Vitaminele sunt compuși organici cu rol de substanţe nutritive vitale necesare organismului uman în cantităţi limitate și pe care organismul nu le poate produce (cu excepția vitaminei D3).
Vitaminele sunt substanțe prezente în diferite doze în dieta omului în calitate de componente alimentare esențiale pentru o bună funcționare a metabolismului și care nu oferă energie, în contrast cu compuşi precum carbohidrații, lipidele (grăsimile) şi proteinele.

Clasificări
Vitaminele sunt clasificate pe baza activităţii lor biologice și chimice. În prezent, sunt cunoscute 13 tipuri de vitamine care au diferite structuri și funcții și nu se pot substitui între ele
– vitamina A
– vitamina B – complex: B1, B2, B3/4, B5, B6, B7, B9, B12
– vitamina C
– vitamina D
– vitamina E
– vitamina K
În general, o vitamină constituie o familie de compuși chimici numiţi vitameri.
Vitamerii unei vitamine reprezintă un număr de compuși chimici care au în general o structură moleculară înrudită, fiecare îndeplinind într-un sistem biologic aceeași activitate specifică vitaminei respective; vitamerii pot fi convertiţi în organism în forma activă a vitaminei și sunt uneori convertibli între ei.
Exemplu: „vitamina A” include compuși cum ar fi: retinol, retinal, carotenoide (β-caroten, α-caroten, β-criptoxantina etc.).
Vitaminele pot fi clasificate, de asemenea, după solubilitatea lor în:
– vitamine liposolubile: sunt solubile în lipide (grăsimi). Acestea sunt stocate în țesuturile grase ale organelor, precum ficatul. Exemple: vitaminele A, D, E şi K
– vitamine hidrosolubile: sunt solubile în apă. Ele nu se depozitează în organism pentru mult timp, fiind uşor eliminate prin urină. In vivo (într-un organism viu), cele mai multe vitamine hidrosolubile sunt convertite în coenzime. Coenzimele lucrează împreună cu enzimele metabolice pentru îndeplinirea funcțiilor lor biochimice. Exemple: vitaminele B – complex şi C
Stabilitatea: Unele vitamine se pot degrada sub influenţa căldurii (prin fierbere, sub acţiunea aburului, în urma gătirii etc.) sau a altor agenți. Astfel, prin tăierea legumelor sau fructelor şi prin expunerea lor la aer și lumină se poate observa uşor această degradare. Vitaminele solubile în apă difuzează în apă atunci când legumele/fructele sunt fierte.
Funcții biochimic
Vitaminele au diverse funcții biochimice, cum ar fi:
– funcții hormonale – sunt vitaminele cere au un rol important în metabolismul mineralelor, în creșterea şi diferențierea celulară şi tisulară (vitaminele A, D);
– antioxidanţi – vitaminele antioxidanți contribuie la neutralizarea substanțelor periculoase numite radicali liberi care atacă din interiorul și din exteriorul corpului uman (vitaminele A, E, C).
– precursori pentru cofactorii enzimatici – sunt vitaminele care ajută enzimele în activitatea lor metabolică în calitate de catalizatori (vitamina B – complex);
– în sinteza completă a anumitor proteine care sunt necesare pentru coagularea sângelui sau pe care organismul le folosește pentru a controla legarea calciului în oase și alte țesuturi (vitamina K) etc.
Efecte asupra sănătății
Vitaminele sunt substanțe nutritive esențiale pentru menținerea sănătoasă a celulelor, țesuturilor și organelor care alcătuiesc corpul uman.
Fiecare vitamină are un rol în corpul uman, după cum urmează:
– vitamina A ajută la formarea și menținerea sănătoasă a dinţilor, oaselor, țesuturilor moi, membranelor mucoase și a pielii.
– vitamina B1 ajută celulele corpului în a converti carbohidraţii în energie. De asemenea, este esențială pentru funcționarea sănătoasă a inimii și a celulelor nervoase.
– vitamina B2 este importantă pentru creșterea organismului și producția de celule roșii din sânge.
– vitamina B3/B4 ajută la menținerea sănătăţii pielii și a nervilor. De asemenea, are efecte benefice în reducerea nivelului de colesterol.
– vitamina B5 este esențială pentru metabolismul produselor alimentare. De asemenea, joacă un rol în producerea de hormoni și colesterol.
– vitamina B6 ajută la formarea celulelor sanguine roșii și menține funcţionarea creierului. Ea joacă un rol important în crearea de proteine care participă la multe reacții chimice din organism.
– vitamina B7 este esențială pentru metabolismul proteinelor şi carbohidraţilor, precum și în producția de hormoni și colesterol.
– vitamina B9 împreună cu vitamina B12 ajută la formarea celulelor roșii din sânge. Este necesară pentru producerea de ADN, care controlează creșterea țesuturilor și funcționarea celulelor.
– vitamina B12 este importantă pentru metabolism. De asemenea, ajută la formarea celulelor roșii din sânge şi susține sistemul nervos central.
– vitamina C este un antioxidant care promovează sănătatea dinților și gingiilor. Ea ajută organismul să absoarbă fier și să mențină ţesuturile sănătoase (vindecarea rănilor).
– vitamina D ajută organismul să absoarbă calciu (care este necesar pentru dezvoltarea normală și menținerea sănătoasă a dinților și oaselor). De asemenea, ajută la menținerea nivelurilor corespunzătoare de calciu și fosfor în sânge.
– vitamina E este antioxidant. Ea joacă un rol important în formarea celulelor roșii din sânge și ajută corpul în utilizarea vitaminei K.
– vitamina K nu este inclusă printre vitaminele esențiale, dar fără ea nu s-ar coagula sângele. Este importantă şi pentru promovarea sănătății oaselor.
