
Orezul este cel mai popular tip de cereale la nivel mondial, “hrănind” mai mult de jumătate din glob, consumul acestui tip de cereale fără gluten dublându-se în ultimele trei decenii.
Iar acest lucru nu este altceva decât o veste bună, mai ales dacă ne gândim la numeroasele beneficii pe care le are orezul.
De asemenea, conform studiilor realizate de USA Rice Federation, persoanele care consumau orez regulat, consumau, de asemenea, mai multe legume, fibre, fier şi potasiu, decât persoanele care nu aveau orezul în dieta obişnuită şi care aveau tendinţa de a consuma mai multă carne şi mai multe grăsimi saturate.
În timp ce toate cerealele integrale împărtăşesc beneficii medicale similare, fiecare tip de orez oferă, de asemenea, propriile avantaje speciale. Vezi câte tipuri de orez există şi cum te ajută fiecare!
Beneficiile generale
Numeroasele beneficii ale orezului pot fi găsite în mai mult de 40.000 de varietăţi ale acestui aliment, existente în întreaga lume. Iată câteva beneficii generale ale consumului de orez:
O excelentă sursă de energie
Nu conţine colesterol
Este un aliment extrem de benefic sănătăţii şi nutriţiei, deoarece nu conţine grăsimi nocive, colesterol sau sare. Aşadar, nivelul scăzut de grăsimi, colesterol şi sare va ajuta la reducerea obezităţii şi la o stare generală de sănătate bună.
Menţine presiunea sângelui stabilă
Deoarece în general nu conţine sare, orezul este unul dintre cele mai bune alimente de consumat atunci când vine vorba de scăderea presiunii sanguine. Excesul de sare este asociat cu apariţia anumitor boli de inimă cum ar fi arteroscleroza, atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.
Poate să prevină apariţia cancerului
Orezul integral, cum este orezul brun, este extrem de bogat în fibre insolubile, care pot să protejeze organismul împotriva mai multor tipuri de cancer. Pe lângă fibre, orezul are, de asemenea, antioxidanţi naturali care stimulează protecţia organismului împotriva radicalilor liberi (agenţi care pot provoca mutaţia celulelor sănătoase în celule canceroase).
Ajută la îngrijirea pielii
Specialiştii medicali afirmă că praful de orez aplicat local poate să vindece anumite boli de piele. Capacitatea antioxidantă ajută, de asemenea, la întârzierea apariţiei ridurilor şi a altor semne de îmbătrânire prematură.

Tipuri de orez
Există diferite tipuri de orez, iar pe majoritatea le găsim la orice supermarket. Cu toate acestea, cele mai comune şi mai consumate sunt orezul alb şi orezul brun.
Avantajul orezului brun
Majoritatea consumatorilor de orez optează pentru varianta albă, în timp ce doar 1.3% dintre aceştia aleg orezul brun, integral. Conform expertului în nutriţie, Julie Jones, profesor la St. Catherine University, orezul brun este o variantă mult mai sănătoasă, deoarece nutrienţii benefici organismului pe care acesta îi conţine sunt intacţi, chiar şi după ce au fost procesaţi pentru a ajunge pe rafturile magazinelor. Nu putem spune acelaşi lucru despre orezul alb, care îşi pierde majoritatea nutrienţilor atunci când este rafinat.

Da, orezul alb conţine vitaminele B şi fier, dar conform specialiştilor, orezul brun conţine de două ori mai multe fibre, minerale şi fitonutrienţi.
Un astfel de fitonutrient din orezul brun este oryzanolul, substanţă care are un impact benefic important asupra reducerii nivelului de colesterol şi evitării riscului de obezitate.
“Oryzanolul exercită o varietate de efecte biologice positive, inclusive reducerea nivelului de colesterol, având efecte antiinflamatoare, anti-cancer, anti-diabetice şi numeroase proprietăţi antioxidante”, afirmă Michio Shimabukuro, profesor specialist la Universitatea din Tokushima.
Aşadar, orezul alb este benefic sau nociv sănătăţii şi siluetei?
Orezul alb rămâne tipul de cereale preferat de o mare parte din populaţia lumii. Există foarte multe populaţii care consumă orez alb la prânz şi cină în fiecare zi.
Deşi este produs printr-un proces de rafinare care elimină o mare parte din factorii nutritivi benefici sănătăţii, orezul alb poate încă să ofere substanţe nutritive şi beneficii pentru sănătate.
- Furnizează energie. Ştii deja că cel mai eficient combustibil al organismului constă în carbohidraţi, iar orezul alb îi are din plin!
- Promovează creşterea masei muscular. Orezul alb conţine aminoacizi importanţi sănătăţii, iar atunci când este servit alături de carne, este un element perfect pentru tonifierea şi conturarea tuturor muşchilor din corp.
- Tratează şi previne problemele gastrointestinale. Datorită conţinutului scăzut de fibre, orezul alb este benefic persoanelor care suferă de colită, greţuri sau diaree.
- Are proprietăţi diuretice şi serveşte ca un ajutor digestiv natural şi anti-inflamator. Conţinutul său de protein este şi el important pentru o bună stare de sănătate, iar conţinutul de mangan ajută la stimularea sistemului imunitar. De asemenea, datorită conţinutului de sodium, orezul alb este o alegere bună pentru persoanele care suferă de tensiune arterială şi probleme cu rinichii.

Valorile nutriţionale pentru 100 g de orez alb cu bob mediu, gătit şi respectiv 100 g de orez brun, bob mediu, gătit
Nutrienţi Calorii Colesterol Sodiu Fibre Potasiu Carbohidraţi Calciu Fier Vitamina B3 Magneziu Fosfor Acid folic | Valori/100g orez alb 130 0.21 g 0 mg 0 mg 0.23 g 29 mg 28,59 g 2.38 g 3 mg 1,49 mg 1.835 mg 13 mg 37 mg 97 microgr | Valori/100g orez brun 112 0.83 g 0 mg 1 mg 1,8 g 79 mg 23,51 g 2.32 g 10 mg 0,53 mg 1.33 mg 44 mg 77 mg 4 microgr |
Cu toate acestea, există şi anumite riscuri asociate consumului de orez alb în exces. Deoarece este un aliment cu un indice glicemic ridicat, carbohidraţii din orezul alb ajung mai repede în sânge ducând la creşterea nivelului de zahăr. Acest lucru contribuie la rezistenţa insulinei, fiind dovedit faptul că persoanele care consumă orez alb în exces (de 5 ori pe săptămână) sunt supuse unui risc crescut de diabet de tip II.
USA Rice Federation afirmă că există peste 120.000 de soiuri de orez în întreaga lume, împărţite pe categorii de granulaţie – scurt, mediu şi lung, precum şi după culoare şi aromă.
Cele mai comune şi mai consumate tipuri de orez sunt:
ARBORIO
Numit după oraşul italian de unde provine, acest orez este utilizat în general pentru a face risotto. Arborio este de obicei un orez alb rafinat, care atunci când este gătit eliberează amidon, obţinându-se o consistenţă cremoasă. În general, orezul Arborio are un gust normal, dar absoarbe extrem de bine aromele din condimentele sau alimentele cu care este asociat.
NEGRU
Există mai multe tipuri de orez negru – lipicios şi aromat – fiind cele mai des întâlnite. Culoarea lui vine de la pigmenţii antociani, găsiţi în stratul de tărâţe, care îi oferă o nuanţă violet închis atunci când este gătit. Are un gust dulce şi este adesea folosit pentru deserturi.
Confrom oamenilor de ştiinţă de la Louisiana State University orezul negru (numit uneori “orezul interzis”) conţine antioxidanţi extreme de benefici sănătăţii, numiţi antocianini, care se mai găsesc în afine şi mure. De asemenea, specialiştii de la Universitatea Ajou din Coreea de Sud au testat atât tărâţele de orez negru cât şi cele de orez brun şi au descoperit că ambele pot să lupte împotriva inflamaţiilor pielii sau bolilor precum dermatita.
ROŞU
Cu un gust savuros de nucă, orezul roşu este un orez integral, care poată să aibă bob scurt, mediu sau lung, fiind astfel un deliciu culinar versatil.
JADE sau BAMBOO
Nu este neapărat o varietate de orez, ci mai degrabă un orez alb care a fost vopsit verde cu suc de bambus. Orezul Jade este medium integral şi are o textură lipicioată. Este folosit cel mai des la sushi, pentru a-i adăuga o pată de culoare şi are o aromă subtilă de ceai verde.
BASMATI
Comun în bucătăria indiană, acest soi de orez cu bob lung este intens aromat, gustul său amintindu-ne de popcorn sau nuci prăjite. Basmati poate fi gătit normal, funcţionând bine în mâncăruri precum pilaf, umpluturi, salate sau aperitive.
JASMINE
Un alt orez cu bobul lung aromatic, orezul Jasmine este originar din Thailanda şi are o textură umedă, având un gust foarte bun atunci când este combinat cu alte legume sau condimentat cu puţin curry.
SĂLBATIC
Orezul sălbatic este un tip de orez integral, format dintr-o specie de plante mai diferită de celelalte soiuri. Are o aromă rezistentă şi o textură destul de lipicioasă şi poate fi combinat cu orezul roşu sau brun, fiind folosit adesea în supe şi salate.
