Pepene roșu, sau pe numele său științific citrullus lanatus, este o specie de plantă cu flori din familia cucurbitaceae. Este un fruct foarte cultivat la nivel mondial, cu peste 1.000 de soiuri.
Pepene roșu – proprietăți și beneficii. Fructul cu 90% apă,

Detalii pepene roșu
Semințele de pepene sălbatic au fost găsite în situl preistoric libian al Uan Muhuggiag. Pepenele roșu este cultivat în regiuni tropicale la temperate din întreaga lume pentru fructele sale mari comestibile. Miezul dulce și suculent este de obicei roșu intens până la roz, cu multe semințe negre, deși există soiuri fără semințe. Fructele pot fi consumate crude sau murate, iar coaja este comestibilă după gătit. Poate fi, de asemenea, consumat sub formă de suc sau ca ingredient în băuturi. În 2017, China a produs aproximativ două treimi din totalul pepenilor roșii din lume. În România, pepenele roșu mai este cunoscut și drept harbuz, curcubete, lubeniță sau lebeniță, iar una dintre cele mai cunoscute regiuni pentru creșterea de pepeni este Dăbuleni. Pepenele roșu este o plantă erbacee anuală, agățătoare cu textură aspră. Tulpinile au o lungime de până la 3 metri, iar frunzele au o lungime de 60 până la 200 de milimetri și o lățime de 40 până la 150 mm.
Acestea au de obicei trei lobi. Plantele au atât flori masculine, cât și feminine pe tulpini. Acestea sunt galbene și verzui pe spate. Florile sunt unisexuale, cu flori masculine și feminine care apar pe aceeași plantă. Florile masculine predomină la începutul sezonului, în timp ce florile feminine, care se dezvoltă mai târziu, au ovare inferioare. Fructele sunt mari și cu coaja groasă și miez cărnos și plin de apă. Coaja fructului este de culoare verde aprins până la verde închis și de obicei pestrițată sau dungată.
Valori nutriționale pentru pepene roșu
Pepenele roșu este format în principal din apă (91%) și carbohidrați (7,5%). Nu oferă aproape deloc proteine sau grăsimi și este foarte scăzut în calorii.
Pepenele roșu conține 12 grame de carbohidrați pe 152 grame.
Glucidele sunt în mare parte zaharuri simple, cum ar fi glucoza, fructoza și zaharoza. Pepenele roșu oferă, de asemenea, o cantitate mică de fibre.
Fiecare porție de pepene roșu este relativ săracă în carbohidrați, astfel consumul nu ar trebui să aibă un efect major asupra nivelului de zahăr din sânge.
Fibre
Pepenele roșu este o sursă slabă de fibre, oferind doar 0,4 grame la 100 grame. Cu toate acestea, datorită conținutului său de fructoză, este considerat bogat în carbohidrați fermentabili cu lanț scurt. Consumul de cantități mari de fructoză poate provoca simptome digestive neplăcute la persoanele care nu le pot digera complet, cum ar fi cele cu malabsorbție a fructozei. Vitamine și minerale Pepenele roșu este o sursă bună de vitamina C și de alte câteva vitamine și minerale.
Vitamine și minerale
Pepenele roșu este o sursă bună de vitamina C și de alte câteva vitamine și minerale.
Vitamina C
Antioxidant-ul este esențial pentru sănătatea pielii și funcția imunitară.
Potasiu
Acest mineral este important pentru controlul tensiunii arteriale și sănătatea inimii.
Cupru
Acest mineral este cel mai abundent în alimentele vegetale și lipsește adesea din dieta multor oameni.
Vitamina B5
Cunoscută și sub numele de acid pantotenic, această vitamină se găsește în aproape toate alimentele într-o oarecare măsură.
Vitamina A
Pepenele roșu conține beta caroten, pe care corpul îl poate transforma în vitamina A.
Alți compuși din pepene roșu
Pepenele roșu este o sursă slabă de antioxidanți în comparație cu alte fructe. Cu toate acestea, este bogat în aminoacid citrulină și antioxidant licopen, care au numeroase beneficii pentru sănătate.
Citrulina
Pepenele roșu este cea mai bogată sursă dietetică cunoscută de aminoacid citrulină. Cea mai mare cantitate se găsește în coaja albă care înconjoară miezul.
În corp, citrulina este transformată în aminoacidul esențial arginină. Atât citrulina, cât și arginina joacă un rol important în sinteza oxidului de azot, care ajută la scăderea tensiunii arteriale prin dilatarea și relaxarea vaselor de sânge
Arginina
Arginina este, de asemenea, importantă pentru multe organe – cum ar fi plămânii, rinichii, ficatul și sistemul imunitar și reproductiv – și s-a dovedit că facilitează vindecarea rănilor. Studiile arată că că sucul de pepene roșu este o sursă bună de citrulină și poate crește considerabil nivelul de sânge atât al citrulinei, cât și al argininei.
Beneficii pepene roșu
Pepenele roşu este unul dintre fructele cu cel mai mare potențial pozitiv asupra sănătății organismului. Descoperă beneficiile consumului de pepene roşu!
Pepenele roşu aduce numeroase avantaje corpului nostru. Beneficiile consumului de pepene sunt foarte variate şi se extind de la celulele creierului până la cele ale picioarelor. Cel mai bun anotimp pentru a consuma un pepene este vara, atunci când este sezonul acestui fruct și conținutul său abundă în nutrienți, vitamine și minerale.
Pepenele este un agent hidratant excelent pentru organism (conține până la 90-92% apă) și are foarte foarte puține grăsimi. Dacă-l introduci în dieta zilnică vei beneficia de foarte multe avantaje, de la îmbunătățirea activității cardiovasculare până la întărirea sistemului imunitar.
Reduce masa corporală
Citrulina este un compus prezent în pepene care contribuie la reducerea depozitelor de grăsime de la nivelul celulelor. Citrulina este un aminoacid care este metabolizat de rinichi și transformat în arginină, un compus care împiedică activitatea unei substanţe şi inhibând astfel celulele să stocheze grăsimi.
Pepenele roşu are efect antioxidant și antiinflamator
Pepenele are un conținut ridicat de compuși fenolici, cum sunt flavonoizii, carotenoizii și triterpenoizii. Licopenul carotenoid prezent în pepene are un rol deosebit în reducerea inflamațiilor și neutralizarea radicalilor liberi. Triterpenoizii prezenți în pepene contribuie la reducerea inflamațiilor, blocând activitatea enzimelor care sunt responsabile pentru declanșarea și întreținerea inflamațiilor.
Pepenele roşu are efect diuretic și contribuie la curățarea rinichilor
Pepenele este un diuretic natural care contribuie la creșterea cantității de urină eliminată, dar nu afectează rinichii, așa cum se întâmplă în cazul alcoolului și a cofeinei. Ajută ficatul în procesul de metabolizare a amoniacului rezultat în urma procesului digestiv, ceea ce ajută rinichii să elimine excesul de lichide.
Susține activitatea sistemului muscular și a celui nervos
Pepenele este bogat în potasiu și este un excelent electrolit natural, favorizând astfel buna funcționare a nervilor și mușchilor din organism. Nivelul de potasiu din organism este responsabil pentru intensitatea și frecvența cu care mușchii noștri se contractă și controlează nivelul de excitabilitate nervoasă.
Consumul de pepene roșu are efect neutralizant asupra acizilor din organism
Pepenele, alături de alte fructe și legume proaspete, are un rol esenţial în reducerea acidității corpului, având un efect alcalin și reducând astfel riscul de a dezvolta afecțiuni cauzate de o dietă cu nivel de aciditate ridicat (în special cea bazată pe carne, ouă și produse lactate).
Îmbunătățește sănătatea ochilor
Pepenele este o sursă foarte importantă de betacaroten care ajunge să fie trnsformat de organism în vitamina A. Are un rol important în producerea de pigmet pentru retină și are rol de a proteja împotriva degenerescenței maculare și a acuității vizuale nocturne scăzute. Vitamina A contribuie de asemenea la sănătatea pielii, a oaselor și a țesuturilor moi.
Consumul de pepene roșu Împiedică distrugerea celulelor și este un bun adjuvant al sistemului imunitar
Pepenele are un conținut foarte mare de vitamina C. Aceasta contribuie la îmbunătățirea activității sistemului imunitar prin menținerea sănătății învelișului exterior al celulelor. Vitamina C are un rol foarte important în vindecarea leziunilor și în formarea țesutului conjunctiv. Enzimele implicate în formarea colagenului (cel mai important agent din procesul de vindecare al rănilor) nu pot funcționa fără prezența vitaminei C. Atunci când procesul de vindecare al rănilor este greoi este recomandat să măreşti cantitatea de vitamina C pe care o consumi.
Vă invit aşadar să includeţi în dieta dumneavoastră şi pepen roşu, pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată!
