Porumbul. Proprietățile și beneficii

Porumbul, pe lângă faptul că este delicios, este și o sursă bogată de vitamine, minerale și fibre și oferă o mulțime de beneficii pentru organism. Este una dintre cele mai populare cereale din lume. Boabele de porumb sunt utilizate încă din vechime în alimentație, atât pentru oameni, cât și pentru animale.

Utilizări ale porumbului

Boabele de porumb sunt utilizate în industria amidonului, a spirtului, glucozei și dextrinei. Germenii sunt utilizați pentru extragerea uleiului, utilizat în alimentația dietetică. Din 100 kg boabe de porumb se pot extrage: 77 kg mălai sau 63 kg amidon sau 71 kg glucoză sau 44 litri alcool sau 50–60 kg izomeroză. Porumbul este utilizat în hrana animalelor ca nutreț concentrat (boabe), porumb masă verde, tulpini (coceni). Porumbul obișnuit și porumbul dulce sunt soiuri populare, dar produsele rafinate din porumb sunt, de asemenea, consumate pe scară largă, frecvent ca ingrediente în alimentele procesate. Acestea includ tortilla, chipsuri de tortilla, mămăligă, făină de porumb, mălai, sirop de porumb și ulei de porumb.

Porumbul ca cereală integrală este la fel de sănătos ca orice cereală, deoarece este bogat în fibre și multe vitamine, minerale și antioxidanți.

Cum se consumă porumbul

Datorită profilului său nutritiv impresionant, majoritatea oamenilor pot beneficia de consumul de porumb integral și porumb dulce ca parte a unei diete echilibrate. Este, de asemenea, un aliment natural fără gluten și poate fi consumat de cei care evită glutenul. Pe de altă parte, produsele prelucrate din porumb pot să nu fie foarte nutritive, deoarece uleiul rafinat, siropul și chipsurile pierd fibre benefice și alți nutrienți în timpul producției. De asemenea, multe produse prelucrate au un conținut ridicat de sare, zahăr sau grăsimi.

Beneficii și proprietăți ale porumbului

Porumbul are un conținut ridicat de carbohidrați și este plin de fibre, vitamine și minerale. De asemenea, este relativ scăzut în proteine și grăsimi.

Valori nutriționale

O cană (164 grame) de porumb galben dulce conține :

 • Calorii: 177 calorii
 • Carbohidrati: 41 grame
 • Proteine: 5,4 grame
 • Grăsime: 2,1 grame
 • Fibra: 4,6 grame
 • Vitamina C: 17% din valoarea zilnică DZR
 • Tiamina (vitamina B1): 24% din DZR
 • Folat (vitamina B9): 19% din DZR
 • Magneziu: 11% din DZR
 • Potasiu: 10% din DZR

Bogat în antioxidanți

Porumbul conține o serie de compuși vegetali bioactivi, dintre care unii vă pot îmbunătăți sănătatea. De fapt, potrivit studiilor, porumbul are cantități mai mari de antioxidanți decât multe alte cereale obișnuite

 • Acid ferulic. Acesta este unul dintre principalii antioxidanți ai polifenolilor din porumb, care conține cantități mai mari din acesta decât alte boabe de cereale, cum ar fi grâul, ovăzul și orezul.
 • Antociani. Această familie de pigmenți antioxidanți este responsabilă de culoarea soiurilor de porumb albastru, violet și roșu.
 • Zeaxantina. Numit după numele științific al porumbului (Zea mays), zeaxantina este unul dintre cele mai frecvente carotenoide vegetale. La om, aceasta a fost legată de îmbunătățirea sănătății ochilor.
 • Luteina. Unul dintre principalii carotenoizi din porumb, luteina servește ca antioxidant, protejându-vă ochii de daunele oxidative produse de lumina albastră.
 • Acidul fitic. Acest antioxidant vă poate afecta absorbția mineralelor dietetice, cum ar fi zincul și fierul.

Menține sănătatea ochilor

Degenerescența maculară și cataracta se numără printre cele mai frecvente deficiențe de vedere din lume și cauzele majore de orbire.Infecțiile și bătrânețea sunt printre principalele cauze ale acestor boli, dar și nutriția poate juca un rol semnificativ. Aportul alimentar de antioxidanți, în special carotenoizii precum zeaxantina și luteina, poate spori sănătatea ochilor, arată studiile. Luteina și zeaxantina sunt carotenoidele predominante în porumb, reprezentând aproximativ 70% din conținutul total de carotenoizi.

Nivelurile ridicate ale acestor carotenoizi din sânge sunt strâns legate de un risc redus atât de degenerescență maculară, cât și de cataractă.

Menține sănătatea colonului

 Boala diverticulară (diverticuloză) este o afecțiune caracterizată prin inflamații în pereții colonului. Principalele simptome sunt crampele, flatulența, balonarea și – mai rar – sângerarea și infecția.

Un studiu de 18 ani efectuat la 47.228 de bărbați sugerează că porumbul poate, de fapt, să protejeze împotriva bolilor diverticulare. Bărbații care au consumat cel mai mult porumb au fost cu 28% mai puține șanse de a dezvolta boli diverticulare decât cei cu cel mai mic aport.

Contraindicații

Porumbul este una dintre cele mai modificate culturi din lume. De fapt, 92% din cultura cultivată în SUA în 2016 a fost modificată genetic (OMG).

Culturile de porumb sunt modificate pentru a crește randamentul și a îmbunătăți rezistența la insecte, boli sau substanțe chimice utilizate pentru a ucide dăunătorii. Impactul porumbului modificat și al altor culturi asupra sănătății umane și siguranței mediului este unul dintre cele mai dezbătute subiecte în domeniul nutriției.

Cercetările actuale privind siguranța porumbului modificat genetic pentru oameni sunt limitate și conflictuale. În primul rând, studiile au legat consumul de porumb modificat genetic cu efectele toxice asupra ficatului, rinichilor și altor organe la animale. Pe de altă parte, unele cercetări sugerează că culturile modificate nu sunt dăunătoare sănătății umane și oferă aceiași nutrienți ca și culturile nemodificate.

Dacă sunteți îngrijorați de consumul de culturi modificate genetic, căutați produse care au o etichetă „non-OMG”.

Lasă un răspuns