De la constituirea firelor de păr, a unghiilor, oaselor, mușchilor, menținerea formei țesuturilor și a organelor, până la funcționarea optimă a acestora. Aici intră inclusiv recuperarea organismului după anumite traume. Concret, proteinele sunt esențiale pentru sănătate. De asemenea sunt alcătuite din aminoacizi, ce reprezintă o parte importantă din componența celulelor. Nu întotdeauna organismul este capabil de a le produce singur sau de a le stoca. Prin urmare, este nevoie de o dietă echilibrată, prin care să oferim corpului proteinele necesare.
Iată de ce este important să cunoaștem rolul pe care acestea îl au, de câte proteine avem nevoie zilnic și în ce alimente le regăsim pe cele mai multe. Care sunt diferențele dintre proteinele complete si cele incomplete? Dar și dintre cele de origine animală și cele vegetale?
Proteinele se află în:
- hormonul de creștere;
- insulina care preia controlul nivelului de zahăr din sânge;
- enzimele care sunt cruciale pentru digestia alimentelor;
- anticorpii care ne ajută în lupta împotriva infecțiilor;
- musculatura care permite contracția;
- hemoglobina care transportă oxigenul în sânge, totodată în multe alte funcții și reacții ale corpului nostru.

Așadar proteinele sunt esențiale pentru viață!
Unde se găsesc proteinele?
Proteinele se găsesc în tot corpul: în mușchi, oase, piele, păr și practic în orice altă parte a corpului. Ceea ce noi suntem, e rezultatul a peste 10.000 de proteine diferite.
Datorită acestor funcții și reacții importante, Institutul de Medicină din SUA recomandă ca adulții să-și asigure un minim de 0,8 – 1 grame de proteine pentru fiecare kilogram de greutate corporală, pe zi.
Tot aceștia ne spun că pentru a obține o gamă largă de proteine admise, este necesar ca 10-35 % dintre acestea să provină din calorii, în fiecare zi.
Doza zilnică recomandată de proteine este de 46 – 50 de grame pe zi pentru femei de peste 19 de ani. Pentu bărbați de peste 19 ani, doza este de 56 – 60 de grame pe zi.
Carența de proteine sau malnutriția poate provoca insuficiență de creștere. De asemenea poate provoca pierderea masei musculare, scăderea imunității, slăbirea inimii și a sistemului respirator, chiar și decesul.
Sunt alcătuite din construcții de blocuri numite aminoacizi.
Aminoacizii la rândul lor produc proteinele de care organismul are nevoie pentru a menține mușchii, oasele, sângele și alte organe ale corpului.
În proteine se găsesc o mulțime de aminoacizi diferiți, dar 22 dintre ei sunt foarte importanți pentru sănătatea omului. Dintre cei 22 de aminoacizi, organismul poate produce 13, ceilalți 9 fiind obținuți din consumul de alimente sau suplimente bogate în proteine. Ei sunt cunoscuți sub numele de aminoacizi esențiali. Din totdeauna cele mai bune surse de proteine au fost de natură animală, acestea livrând practic toți aminoacizii de care avem nevoie. Sunt însă și alte surse bogate în proteine cum ar fi :fructe, legume, cereale, nuci și semințe. Acestea din urmă sunt lipsite de unul sau mai mulți aminoacizi esențiali.

Oamenii care nu consumă carne, pește, ouă sau produse lactate, au mare nevoie să mănânce zilnic o varietate de alte alimente care conțin proteine. Asta, pentru a obține toți aminoacizii necesari pentru a face proteine noi. Unele alimente bogate în proteine sunt mai sănătoase decât altele din cauza a ceea ce vine împreună cu aceste proteine: grăsimi sănătoase sau dăunătoare, fibre benefice sau mai puțin benefice. Ce fel de proteine consumați este foarte probabil să facă o diferență esențială pentru sănătate.
Alimentele care conțin proteine pot fi clasificate ca alimente proteice complete sau incomplete. Acest lucru depinde de tipurile de aminoacizi pe care le dețin și de cantitatea acestora.
Așadar, atunci când sunt consumate, proteinele sunt transformate în aminoacizi. Aproape orice proces metabolic din organism folosește aminoacizi din proteine. Diferența dintre proteinele de origine animală și cele de origine vegetală constă în conținutul și concentrația de aminoacizi. Proteinele de origine animală conțin o cantitate echilibrată a aminoacizilor necesari, în timp ce proteinele vegetale au cantități scăzute în cazul unor aminoacizi.