Quinoa. Proprietăți și beneficii

quinoa
quinoa

Quinoa este considerată o pseudo-cereală și se numără printre cele mai populare alimente sănătoase din lume. Folosită în diverse rețete culinare, quinoa are multiple beneficii pentru sănătate.nu conține gluten. Este bogată în proteine și unul dintre puținele alimente vegetale care conțin cantități suficiente din toți cei nouă aminoacizi esențiali.

Chenopodium 

 Quinoa este o specie de plantă cultivată pentru semințele sale mici comestibile. Semințele sale sunt bogate în proteine și fibre, iar frunzele tinere sunt, de asemenea, hrănitoare și pot fi consumate ca o legumă similară cu spanacul, cu care, de altfel, este înrudită.

Planta quinoua

 Quinoa este originară din America de Sud, unde a fost o cultură de bază de milenii. Recunoscută pentru beneficiile sale pentru sănătate, quinoa este cultivată acum în mai multe țări din întreaga lume, inclusiv în Statele Unite, Canada, Italia, Suedia și India, dar și în Peru și Bolivia. Quinoa este o plantă erbacee anuală, care poate atinge până la 3 metri înălțime, în funcție de varietate. Tulpina sa cilindrică groasă poate fi dreaptă sau ramificată și poartă frunze alternative, care variază de la lanceolate până la aproximativ triunghiulare. Atât tulpina, cât și frunzele se estompează de la verde la galben, roșu sau violet pe măsură ce îmbătrânesc.

Florile sale sunt mici și lipsite de petale și cresc grupate în inflorescențe simple și ramificate. Semințele minuscule, produse în fructele achene, au un diametru de aproximativ 2 mm și pot fi albe, roșii, galbene, violete, maronii sau negre. Quinoa are o rădăcină ramificată extinsă, care poate avea o adâncime de până la 30 cm și ajută planta să reziste la secetă.

Tipuri de quinoa

În prezent se cunosc peste 120 de tipuri de quinoa. Cea mai populară și comercializată este quinoa albă. Însă, exista și quinoa neagră și roșie.

Quinoa albă -este folosita de cele mai multe ori în mâncăruri similare cu pilaful, pe când varianta roșie este mai folosită în salate, pentru că se păstrează mai bine după ce este gătita.

Quinoa neagră are un gust mai dulce și aromat, așa că este folosită cu precădere la prepararea deserturilor.

Quinoua roșie-nu difera cu mult de cea alba, insa este intrebuintata pentru aspectele sale decorative. Textura este crocanta, iar boabele nu se lipesc intre ele. E nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a fi gatita.

Beneficii și proprietăți

Quinoa a fost o cultură importantă pentru Imperiul Inca, unde era numită „mama tuturor boabelor” și considerată sacră. Această pseudo-cereală a fost consumată de mii de ani în America de Sud și abia recent a devenit un aliment popular, ajungând chiar la statutul de superaliment, datorită beneficiilor sale pentru sănătate.

Valori nutriționale 100 grame de quinoa fiartă

Calorii: 120

Apa: 72%

Proteine4,4 grame

Carbohidrati: 21,3 grame

Zahar: 0,9 grame

Fibre: 2,8 grame

Grasimi: 1,9 grame

Beneficii consum quinoa

Ajuta la scaderea in greutate 

Întrucat conține cantități mari de fibre insolubile și de proteine, quinoa induce senzația de sațietate, pe care o si menține pentru o perioada îndelungată, fiind extrem de benefică în timpul curelor de slăbire. Consumul de quinoa este asociat cu scăderea în greutate, precum și cu echilibrarea nivelului de colesterol din sânge.

Menține inima sănătoasă 

Consumul de quinoa este recomandat și pentru o inima sănătoasă, întrucât quinoa are proprietăți antiinflamatoare. Mai mult decât atât, quinoa conține 4 grame de grăsimi/ cana, dar nu conține deloc grăsimi trans. Întrucât conține acid alfa-linoleic, quinoa reduce riscul de deces provocat de infarct.

Previne cancerul 

 Întrucât quinoa este o sursă bogată în antioxidanți, consumul acesteia reduce riscul de apariție a cancerului. 

Conține o cantitate dublă de fibre, față de alte cereale 

 Fibrele previn și tratează constipația, reduc colesterolul și tensiunea arterială. Quinoa conține cantități mari de fibre, ceea ce înseamnă că ajută în ameliorarea problemelor digestive, dar și la tratarea hemoroizilor, care sunt accentuați de constipație.

Bogată în fier 

Quinoa este bogată în conținutul de fier, așa că poate fi folosită pentru tratarea anemiei. Fierul are un rol important și în reglarea temperaturii corpului, dar și în bună funcționare a metabolismului.

Reduce riscul de diabet

 Datorită conținutului mare de mangan, quinoa menține echilibrat nivelul de zahăr din sânge, reducând riscul de diabet.

Calități nutritive quinoa

1. Quinoa conține mai multe proteine decât orzul, ovazul, orezul și porumbul. În plus, este o opțiune bună pentru persoanele care au intoleranță la gluten.

2. Quinoa are un conținut valoros de fibre alimentare, importante pentru o digestie bună, reducerea colesterolului și a riscului de infecție gastrointestinala. Fibrele solubile sunt și prebiotice.

3. Quinoa conține grăsimi bune în semințe, cu un raport optim între Omega-6 și Omega-3. Acizii grași din quinoa susțîn imunitatea, dar și sănătatea creierului și a sistemului cardiovascular.

4. Quinoa este bogată în vitaminele A, B, C și E, importante în funcționarea metabolismului.

 
 

5. Quinoa conține minerale precum calciu, cupru, fier, magneziu, fosfor, potasiu și zinc, într-o proporție mult mai mare decât alte cereale.

6. Quinoa are un conținut de saponine, substanțe naturale ideale pentru agricultură organică, pentru că împiedică proliferarea microbilor.

7. Quinoa abundă în fitosteroli, substanțe care contribuie la dezvoltarea musculară și combat stresul.

8. Quinoa conține fenoli, antioxidanți care pot scădea riscul de cancer, diabet și obezitate.

9. Quinoa conține betanina, substanță benefică pentru sănătate, folosită și pe post de colorant natural.

10. Quinoa este bogată în betaina (cunoscută și sub denumirea de trimetilglicina), un aminoacid care este implicat în prevenția diabetului, obezității și bolilor cardiovasculare.

Contraindicații

Aaceastă pseduo-cereală este un superaliment și este sănătoasă pentru majoritatea oamenilpr. Nu există suficiente informații disponibile pentru a ști dacă această pseudo-cereală este sigură în cantități mari sau care ar putea fi efectele secundare. În plus, deși nu conține gluten, unele persoane pot fi alergice la quinoa.

Lasă un răspuns