Rosiile – Valori nutriționale și proprietăți grozave

Rosiile  sunt dulci, suculente, și delicioase. Cu toții știm că ele sunt benefice, dar cunoaștem exact motivul pentru care roșiile sunt alimente atât de sănătoase? Știm că:

rosiile
rosiile

 Rosiile conțin vitamina C

Au conținut redus de calorii

Nu conțin grăsimi

Dar să vedem ce anume fac tomatele o alegere sănătoasă excelentă. O porție de tomate roșii, coapte și crude (o cană de 150 de grame) este o sursă bună de vitamine A, C, K, acid folic și potasiu. Roșiile au în mod natural un conținut redus de sodiu, grăsimi saturate, colesterol, și calorii.


Rosiile furnizează, de asemenea:

-tiamină, niacină, vitamina B6, magneziu, fosfor și cupru, toate necesare pentru o stare de sănătate bună. În plus, o porție de tomate vă oferă 2 grame de fibre, care reprezintă 7% din doza zilnică recomandată. Roșiile au, de asemenea, un conținut relativ ridicat de apă, ceea ce le face un aliment hrănitor. În general, consumul de fructe și legume din abundență, inclusiv roșii, conferă protecție împotriva hipertensiunii arteriale, colesterolului ridicat, accidentelor vasculare cerebrale, și bolilor de inimă. O roșie înglobează un puternic aport nutrițional, dar reprezintă mult mai mult decât atât!

Proprietăți

Rosiile pentru piele

Roșiile fac pielea să arate grozav. Beta-carotenul, care se găsește de asemenea în morcovi și cartofi dulci, ajută la protejarea pielii împotriva efectelor nocive ale soarelui. Totodată, licopenul din roșii face pielea mai puțin sensibilă la efectele negative ale luminii UV, o cauză principală a liniilor fine și a ridurilor.

Oasele

Roșiile construiesc oase puternice. Vitamina K și Calciul din roșii sunt foarte bune pentru întărirea și repararea oaselor. De asemenea, s-a demonstrat că licopenul îmbunătățește masa osoasă, fiind un mijloc foarte bun de combatere a osteoporozei.

Cancerul

Roșiile sunt un luptător natural împotriva cancerului. Licopenul (și de această dată!) poate reduce riscul mai multor tipuri de cancer, inclusiv de prostată, de col uterin, bucal, faringe, gât, esofag, stomac, colon, rectal, prostata și cancerul ovarian. Antioxidanții din roșii (vitamina A și C) luptă cu radicalii liberi care pot cauza deteriorarea celulelor.

Glicemia

Roșiile pot menține echilibrul glicemiei în sânge. Acestea sunt o sursă foarte bună de crom, care ajută la reglarea glicemiei.

 Rosiile pot îmbunătăți vederea

Vitamina A, oferită de tomate poate îmbunătăți vederea și ajută la prevenirea nictalopiei (orbirea de noapte). Cercetări recente arată că roșiile consumate regulat ar putea ajuta la reducerea riscului de degenerescenţă maculară, o afecțiune gravă și ireversibilă a ochilor.

Părul

Tomatele vă fac chiar și părul să arate mai bine. Vitamina A care se găsește în roșii lucrează pentru a face părul puternic și strălucitor. (Roșiile nu pot ajuta prea mult în cazul părului cu tendințe de subțiere – dar îl vor face să arate mai bine!)

Pietrele la rinichi

Tomatele pot ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi și calculilor biliari. Unele studii sugerează că pietrele la rinichi și cele biliare sunt mai puțin probabile la persoanele care consumă roșii fără semințe.

Ameliorarea durerii

Roșiile pot ameliora durerea cronică. Dacă sunteți unul dintre milioanele de oameni care se confruntă cu durere cronică ușoară până la moderată (precum cea provocată de artrită sau de spate), roșiile pot fi un antidot. Roșiile sunt bogate în bioflavonoide și carotenoide, care sunt cunoscuți agenți anti-inflamatori. Durerea cronică implică adesea inflamație cronică, astfel că, atacând inflamația, luptăm împotriva durerii cronice. (Multe medicamente comerciale care luptă împotriva durerii sunt de fapt medicamente anti-inflamatorii).

 

Rosiile vă pot ajuta la scăderea în greutate.

Dacă aveți un plan strict de dietă și exerciții fizice, introduceți multe roșii în alimentația de zi cu zi. Acestea reprezintă o gustare grozavă și pot fi folosite pentru a îndesi salatele, dar și în sandwich-uri și alte mâncăruri. Deoarece roșiile au un conținut ridicat de apă și fibre, ele sunt ceea ce persoanele preocupate de menținerea greutății numesc un “aliment îndestulător”, unul dintre acele alimente care oferă sațietate rapid, fără a adăuga multe calorii sau grăsimi.

Importanța licopenului din roșii

100 grame de roșii, de trei ori pe săptămână, reprezintă doza minimă, pentru ca licopenul să își exercite funcția sa preventivă.


Licopenul este o substanță responsabilă pentru culoarea roșie a tomatelor. 

Este un antioxidant natural care poate proteja celulele împotriva îmbătrânirii. Organismul uman nu are capacitatea de a sintetiza licopenul, iar singurul mod de a-l obține este prin alimentație.
Unele cercetări au arătat că cel mai bun mod de asimilare a licopenului este prin prepararea termică a roșiilor și transformarea în bulion sau sos. În acest mod se sporește puterea sa antioxidantă.

După cum arată un studiu publicat în revista Jurnalul International al Cancerului, de obicei o dietă săptămânală cu preparate din tomate, cum ar fi pastele sau pizza, poate reduce considerabil riscul de cancer al sistemului digestiv.

Un al doilea studiu

-realizat de Harvard Medical School pe 48000 de oameni, a constatat faptul că persoanele care consumă alimente pe bază de tomate de cel puțin două ori pe săptămână, își reduc riscul de cancer de prostată cu 34% față de cei care nu au consumat deloc.

Valori nutriționale și calorii per 100 gr de roșii

Lasă un răspuns