Strugurii – Beneficii și indicații terapeutice

Cultivați de mii de ani , strugurii au fost folosiți de câteva civilizații din antichitate, în primul rând pentru obținerea vinului.

Exista tipuri variate de struguri dintre care îi menționam pe cei verzi, roșii, negri, galbeni sau roz. Aceștia cresc in ciorchini si, in funcție de tipul lor, sunt cu semințe sau fără.

Strugurii oferă un val de beneficii pentru sănătate in mare parte datorita conținutului bogat in antioxidanți.

Strugurii și beneficiile lor

Sunt bogați in nutrienți. O porție de struguri (150 grame) conține:

 • 104 calorii
 • 27.3 grame carbohidrați
 • 1.1 g proteine
 • 0.2 g grăsimi
 • 1.4 g fibre
 • 27 % Vitamina C din Doza Zilnica Recomandata (DZR)
 • 28% Vitamina K din DZR
 • 7% Vitamina B1 (Tiamina) din DZR
 • 6% Vitamina B2 (Riboflavina) din DZR
 • 6 % Vitamina B6 din DZR
 • 8% Potasiu din DZR
 • 10% Cupru din DZR
 • 5% Magneziu din DZR     

O porție de struguri oferă mai mult de un sfert din necesarul zilnic al organismului de Vitamina K, o vitamină solubila, vitala pentru coagularea sângelui si sănătatea oaselor. Sunt si o sursa buna de Vitamina C, un nutriet esențial si un antioxidant puternic pentru sănătatea țesuturilor conjunctive.

strugurii
strugurii

Conținutul crescut de antioxidanți 

Poate ajuta la prevenirea îmbolnăvirilor cronice – antioxidanții sunt compuși ce se găsesc in mod normal in plante. Aceștia au rolul de a repara celulele îmbolnăvite sau afectate de radicalii liberi, celule care, lăsate afectate, duc la apariția stresului oxidativ. Acesta din urma a fost asociat cu câteva din cele mai des diagnosticate boli cronice precum diabetul, cancerul sau bolile cardiovasculare. Strugurii sunt foarte bogați in antioxidanți, mai exact peste 1600 de compuși benefici se găsesc in acest fruct. Cea mai mare concentrație de antioxidanți a fost raportata in pielita(coaja) si semințele strugurilor. 

 Strugurii roșii

 conțin un număr mai mare de antioxidanți datorita antocianinei (colorant natural, responsabil de rosul strugurelui). Unul din cei mai cunoscuți antioxidanți din struguri este Resveratrolul, încadrat in categoria polifenolilor. Acesta protejează împotriva bolilor de inima, scade nivelul zaharului din sânge si împiedică dezvoltarea celulelor canceroase.

Resveratrolul

A fost tema a numeroase studii in ceea ce privește beneficiile acestuia împotriva cancerului. Rezultatele cercetărilor au demonstrat ca lupta împotriva cancerelor, reducând inflamația, acționând ca un antioxidant si blocând cresterea si înmulțirea celulelor canceroase in corp. Pe lângă acest compus, strugurii conțin si Quercitina, Antocianina si Catechins, toate fiind substanțe natural cu efect demonstrat in lupta cu cancerul. Unul dintre studiile efectuate in acest sens, a demonstrat ca mâncând jumătate de kg de struguri in fiecare zi, timp de 2 săptămâni, scade markerii de risc pentru cancerul de colon.

Strugurii beneficii pentru inimă

Ei pot reduce tensiunea arteriala. O porție de 150 grame de struguri, conține 288 mg de potasiu, reprezentând 6% din DZR. Acest mineral este necesar pentru a menține un nivel sănătos al tensiunii. Deficitul de potasiu a fost legat in mai multe studii, de apariția bolilor cardiovasculare, de creșterea tensiunii si de apariția infarctului.

Ajuta la reducerea colesterolului – compușii din struguri lupta împotriva creșterii colesterolului prin micșorarea absorbției de colesterol.

Intr-un studiu realizat pe 70 de persoane cu nivel de colesterol crescut, s-a demonstrat ca, mâncând jumătate de kg de struguri roșii pe zi, timp de 8 săptămâni, reduce semnificativ nivelul de colesterol rău din organism. Mai multe despre colesterolul rău si bun, aici. Strugurii albi nu au același efect!

Alte beneficii ale consumului de struguri sunt:

Lupta împotriva diabetului prin scăderea nivelului de zahar din sânge, si in plus resveratrolul creste rezistenta la insulina, ceea ce sporește capacitatea corpului de a consuma glucoza (zahărul din sânge).

Chimicalele vegetale din struguri lupta împotriva îmbolnăvirii ochilor.

A fost demonstrat ca Resveratrolul protejează celulele retinei de ultravioletele de tip A, împiedicând astfel deteriorarea acestora si îmbolnăvirea ochiului. Strugurii conțin de asemenea, Luteina si Zeaxeantina, substanțe ce ajuta la conservarea vederii si lupta împotriva îmbolnăvirii ochiului.

Substanțele regăsite in struguri

Ajuta si la menținerea oaselor sănătoase, la îmbunătățirea calității memoriei, reglarea digestiei, protejează împotriva anumitor bacterii si virusuri, încetinesc procesul de îmbătrânire si cresc longevitatea.

STRUGURII – INDICAȚII TERAPEUTICE

Fitoterapeutul Constantin Milică recomandă strugurii în numeroase afecțiuni și probleme comune de sănătate. În primul rând, au efecte remineralizante și energizante, fiind benefice pentru sistemul nervos și cel muscular. Consumul de struguri combate acumularea de toxine, stimulează și decongestionează ficatul, au efecte diuretice și laxative. Studiile epidemiologice au asociat consumul de struguri cu un risc mai mic de boli cronice, precum boli cardiovasculare și anumite tipuri de cancer. Strugurii împiedică înmulțirea celulelor maligne, scad colesterolul și suprimă agregarea plachetară. Un mare ajutor și pentru:
– anemie

– lipsă de minerale

– rahitism

– astenie

– oboseală, surmenaj

– gastrită, enterită, dizenterie, constipație cronică

– congestie hepatică sau splenică – pietre la bilă

– intoxicație cu mercur sau plumb – hemoroizi

– reumatism, artrită, gută

– tuse convulsivă, astm bronșic

– febră

– iritația căilor respiratorii – tuberculoză pulmonară

– hipertensiune arterială

– ateroscleroză coronariană

– nefrită, pietre la rinichi, azotemie, edem renal

– obezitate

– dermatoză, acnee, piele îmbătrânită

– acuitate vizuală redusă

 

Lasă un răspuns